Mango Sticky Rice met gezouten kokosroom

Mango Sticky Rice met gezouten kokosroom

Mango sticky rice is ongetwijfeld het bekendste Thaise dessert. Zo hemels, maar ook zo simpel: zoete mango, gestoomde kleefrijst en licht gezouten kokosroom. 

De allerverrukkelijkste mango sticky rice aten we in Chiang Mai, op Chang Phuak Gate Market. Op deze markt vind je – naast de beroemde Cowboy Hat Lady met haar gestoofde varkenspoot – talloze kraampjes met lekkere street food.

Je bereikt het beste resultaat als je de rijst na het wassen (bij stap 1) een nachtje laat weken in koud water. Maar als je minder tijd hebt, kun je die stap ook overslaan. Traditioneel wordt de rijst meestal gestoomd, maar in mijn recept kook ik hem. Dat is toch net even wat makkelijker. Wil je meer weten over kleefrijst stomen en koken? Lees dan deze blog van SheSimmers

Ga voor dit dessert op zoek naar een lekkere rijpe, zoete mango. Daarmee wordt dit nagerecht bijna net zo lekker als onder de Thaise zon!

Ingrediënten (2 á 3 personen)

  • 180 gram (Thaise) kleefrijst
  • 400 ml kokosroom (je kunt eventueel ook kokosmelk gebruiken, al wordt het resultaat daarmee iets minder romig – gebruik in elk geval geen light kokosmelk)!
  • 3 eetlepels suiker
  • ½ theelepel zout
  • 1 rijpe mango
  • om te bestrooien: 1 eetlepel geroosterd sesamzaad, wat gehakte cashewnootjes of wat goudbruin gefrituurde mungboontjes

Mango sticky rice, Chang Phuak Gate Market, Chiang Mai (Thailand)

Bereidingswijze mango sticky rice

  1. Was de rijst om het zetmeel eraf te spoelen. Optioneel: laat de rijst 1 uur tot 1 nacht weken in een kom water.
  2. Kook de rijst tot deze bijna gaar is en laat hem wat uitdampen op een plat bord. De rijst is perfect als de korrels wat glazig zijn en hij plakkerig aanvoelt. 
  3. Verhit de helft van de kokosroom met 2 eetlepels suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de gestoomde rijst toe aan de hete kokosroom. Roer alles voorzichtig door en laat het staan tot de rijst de kokosroom heeft geabsorbeerd. Het is de bedoeling dat de rijstkorrels zacht en sticky zijn, maar het moet geen zompig geheel worden (zoals rijstepap in Nederland). Het is niet erg als de rijst wat afkoelt; ook in Thailand wordt mango sticky rice meestal lauwwarm gegeten.
  4. Verhit de andere helft van de kokosroom in een steelpannetje met het zout en 1 eetlepel suiker. Laat het op laag vuur ongeveer de helft inkoken. 
  5. Schil ondertussen de mango en snijd hem in mooie plakken. 
  6. Serveer de mango met een schep rijst. Schenk er wat van de gezouten kokosroom overheen. Bestrooi tot slot met wat geroosterde sesamzaadjes of gehakte cashewnoten.

Meer weten over Thailand en de Thaise keuken?