5x de lekkerste makgeolli in Zuid-Korea

5x de lekkerste makgeolli in Zuid-Korea

Kijk ons blij zijn op de foto! Dat is het effect van goede makgeolliVeel makgeolli-bars in Korea hebben tientallen soorten traditionele Koreaanse alcohol. Maar welke moet je nou bestellen? Hieronder geef ik je 5 tips voor de lekkerste makgeolli.

De bovenste vier makgeolli’s zijn te vinden in gespecialiseerde bars, zoals het fantastische Sanullim 1992 en White Bear in Seoul. Voor de laatste makgeolli moet je naar één van de vestigingen van Neurin Maeul, maar ook dat is zeker geen straf!

Haechang (해창 막걸리): de lekkerste makgeolli voor een klein budget

  • Beschrijving: Deze makgeolli wordt geserveerd in een simpele plastic fles. Maar wow, hij is zo lekker! Misschien wel mijn favoriet, ook gezien de prijs. Melkachtig en licht, tikkeltje droog, maar toch vrij vol van smaak. Haechang Makgeolli wordt gemaakt van alleen rijst, water en nuruk (een soort klont van schimmels, bacteriën en graan die de fermentatie op gang brengt). Er komen geen kunstmatige (zoet)stoffen aan te pas.
  • Alcocholpercentage: 6%
  • Prijs: +/- 8.000 won per fles van 900 ml.

Boksoon Doga: de champagne onder de makgeolli

  • Beschrijving: Deze makgeolli is superfris en sprankelend. Hij wordt niet voor niets omschreven als ‘champagne-makgeolli’. In tegenstelling tot andere soorten makgeolli hoef je de de fles niet te schudden om het bezinksel en de vloeistof met elkaar te laten mengen. Zodra je de fles opent, zorgen de bubbels ervoor dat het bezinksel als het ware opstijgt en met de vloeistof mengt.
  • Alcoholpercentage: 5%
  • Prijs: +/- 20.000 won per fles van 935 ml.

Pungjeong Sagye Chun: drank van de koningen

  • Geen makgeolli?! Nope. Dit is technisch gezien geen makgeolli, maar een cheongju. Cheongju betekent letterlijk ‘heldere alcohol’. Het verschil met makgeolli in het kort: als je rijst laat fermenteren met water en nuruk, krijg je wonju. Als je dit een tijdje laat staan, dan scheiden de vaste en de ‘waterige’ bestanddelen zich op een gegeven moment. Door het bezinksel (takju) aan te lengen met water, krijg je makgeolli. Maar daar bovenop ligt een laag heldere, goudkleurige alcohol. Dit is het écht goede spul: cheongju, de drank van de koningen. Cheongju wordt altijd verkocht in een doorzichtige glazen fles. Op die manier kun je de kleur en helderheid van de cheongju beoordelen.
  • Beschrijving: Deze cheongju is mild zoet en bijna olieachtig zacht, een beetje zoals sommige witte dessertwijnen dat ook zijn (maar dan véél minder zoet en siroopachtig). Hij is vol van smaak, maar minder zwaar dan veel makgeolli’s. Je drinkt deze fles leeg zonder hem eerst te schudden. Daardoor kun je extra genieten van de pure cheongju. Pas als de fles voor driekwart leeg is, meng je voorzichtig de cheongju met het bezinksel. 
  • Alcoholpercentage: 15%
  • Prijs: +/- 20.000 won per fles van 750 ml.

기다림16: roze makgeolli van zwarte rijst

  • Beschrijving: Deze ‘premium black rice wine’ is gemaakt van zwarte rijst. Oudroze van kleur. Licht zoet, een beetje kalkachtig, aards, maar toch heel romig van smaak.
  • Alcoholpercentage: 9%
  • Prijs: +/- 15.000 won per fles van 750 ml.

Neurin Maeul makgeolli (느린마을): ter plekke gebrouwen

  • Beschrijving: Neurin Maeul is een restaurant/café in Seoul waar in huis makgeolli gebrouwen wordt. Naar mate makgeolli langer rijpt, verandert de smaak. Tijdens de fermentatie worden de suikers als het ware “opgegeten” door de gist. De makgeolli wordt daardoor minder zoet en krijgt een hoger alcoholpercentage. Neurin Maeul heeft vier soorten huisgebrouwen makgeolli op de kaart staan: lente (1-3 dagen, zoet en bloemig), zomer (4-6 dagen, lichtzoet en fruitig), herfst (7-9 dagen, romig & vol, veel bubbel) en winter (langer dan 10 dagen gerijpt, de droogste van alle seizoenen). Wij proefden alleen de herfstvariant, maar die was heerlijk!
  • Alcoholpercentage: 6%
  • Prijs: 8.000 won per karaf (1 liter)

Sanulim 1992

Meer weten over Koreaans eten en drinken?