Doen in Seoul: zelf makgeolli brouwen bij The Sool Company

Doen in Seoul: zelf makgeolli brouwen bij The Sool Company

Sool (술) is het Koreaanse woord voor alcohol, en dat is precies waar The Sool Company in is gespecialiseerd. Ze organiseren excursies naar brouwerijen, nemen je mee op foodie-tour door Seoul en verzorgen een masterclass makgeolli brouwen. 

The Sool Company

The Sool Company is opgericht door het Australische koppel Julia en Dan. Zij verzorgt de tours en de zakelijke kant, hij neemt als biochemicus de receptuur voor zijn rekening. Ze wonen al jaren in Zuid-Korea en weten echt álles over Koreaanse alcohol. Sterker nog: zij hebben het tot hun missie gemaakt traditionele Koreaanse dranken wereldwijd te promoten. En terecht: vooral makgeolli vind ik geweldig. Er bestaan zoveel verschillende soorten, van licht en sprankelend tot zwaar en romig. Check hier mijn 5 favorieten. Je vindt ze onder andere bij White Bear (Gangnam) en Sanullim 1992 (Hongdae).

De leukste scheikundeles ooit

Op een snikhete dag in augustus gingen Tim en ik langs om de fijne kneepjes van het makgeolli brouwen te leren. Samen met een Pools stelletje en twee Maleisische meiden namen we plaats in de schoolbanken. De cursusruimte ziet eruit als een scheikundelokaal, met bureautjes, beamer en een flip-over. Daar omheen staan werkstations met vergieten en gistende vaten. 

In twee uurtjes leer je over de geschiedenis van makgeolli en over de verschillende soorten Koreaanse alcohol. Ook leer je over gisten, bacteriën en fermentatie. Julia weet ontzettend veel en haar enthousiasme werkt aanstekelijk.

Vervolgens mag je zelf aan de slag!

Brouwen maar!

We maakten dangyangju, een brouwsel met een enkelvoudige fermentatie. Je begint met het wassen, weken en stomen van de rijst. De rijst wordt vervolgens uitgespreid op een laken. Iedereen krijgt een spatel om de rijst om te scheppen, zodat de korrels snel afkoelen tot kamertemperatuur.

Daarna meng je de gestoomde rijst met gedestilleerd water en nuruk. Dit is een soort gistklont, die de fermentatie op gang brengt. Met de hand kneed je de nuruk door de rijst, tot het gaat borrelen. Gouden tip van Julia: was je handen goed, maar alleen met water. De bacteriën die op je handen zitten, zijn namelijk ook belangrijk voor de smaak van het eindproduct makgeolli. 

Hierna moet de makgeolli een ruime week fermenteren in een vat. Als het mengsel niet meer bubbelt is het fermentatieproces klaar. Dan kan de makgeolli gefilterd worden. In principe kun je het daarna direct opdrinken. Proost!

Thuis verder brouwen

Wat natuurlijk jammer is, is dat je je eigen brouwsel niet meteen kunt proeven; het fermentatieproces duurt immers een tijdje. Als je wilt, kun je wel een soort startpakket meekrijgen om thuis aan de slag te gaan. Wij zagen het niet zo zitten om dit nog 3 weken met ons mee te slepen, dus dit aanbod hebben we afgeslagen. Mijn tip: als je van plan bent om thuis te gaan brouwen, neem in ieder geval wat nuruk (fermentatiestarter) mee, dat is in Nederland namelijk nauwelijks te vinden.

Wat ook vet leuk is: ze hebben een gratis online crash course voor thuisbrouwers op de website staan.

Ook brouwen bij The Sool Company?

Meer info over alle activiteiten vind je op thesoolcompany.com. De brouwles kost $ 75 per persoon.

Tot slot: dit artikel is op geen enkele manier gesponsord, ik ben gewoon heel enthousiast!

Meer weten over Koreaans eten en drinken?

 2 thoughts on “Doen in Seoul: zelf makgeolli brouwen bij The Sool Company”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *