Meera Sodha: Made in India

Meera Sodha: Made in India

Wat een heerlijk kookboek is ‘Made in India: Recepten uit een Indiaas familiearchief’. Met dit boek brengt schrijfster Meera Sodha een ode aan de huiselijke Indiase keuken. De meeste gerechten zijn afkomstig uit de regio waar Sodha’s familie vandaan komt: Gujarat, een regio in het westen van India die grenst aan Pakistan en de Arabische Zee.

Knabbelen

Eerlijk gezegd was ik lange tijd een beetje huiverig voor de Indiase keuken. Die intense smaken, zoveel specerijen… Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Als jij de Indiase keuken ook een beetje intimiderend vindt, laat je dan op weg helpen door Meera Sodha. De gerechten zijn vers, redelijk snel te bereiden en niet al te ingewikkeld. En het zijn er véél! Het boek telt zo’n 300 pagina’s en bevat wel 130 recepten.

“Indiërs zijn altijd op iets aan het knabbelen; India is feitelijk een van de grootste culturen op het gebied van street food en snacks. Met al die passie voor eten en weinig regelgeving over wie eten mag verkopen en waar, klinken en resoneren in de straten door heel het land de kreten van duizenden straatventers die hun snacks aanprijzen.”

De recepten

Het eerste hoofdstuk gaat over voorgerechten en snacks, zoals kleine pasteitjes van doperwten en kaneel. Of wat denk je van gebakken kippenlevertjes in komijn-botermasala?

Vervolgens komen de groenten aan de beurt – jawel, vóór de vlees- en visgerechten! Ik kocht dit boek toen ik besloten had een maand strikt vegetarisch te eten, en werd enthousiast door de vegetarische recepten in dit boek. Auberginecurry, pompoencurry… Ik heb inmiddels al een aantal keer het fantastische gerecht van verse spinazie, tomaatjes en paneer (verse Indiase kaas) gemaakt. Yum!

De vleesgerechten worden voornamelijk gemaakt met kip en lam, in lijn met de religieuze gebruiken in India. En uiteraard zijn er gerechten met vis en schelpdieren. Mosselen met kokos-gembersaus bijvoorbeeld!

Hierna volgt een hoofdstuk met creatieve eiergerechten. Sodha deelt haar favorieten, zoals Bombay-eieren (de Indiase versie van shakshuka) en een eiercurry met gekaramelliseerde ui en kokos.

Een hoofdstuk over peulvruchten en granen kan natuurlijk ook niet ontbreken. Hierin legt Sodha uit hoe je de perfecte Indiase rijst kookt. En natuurlijk zijn er recepten voor dahl! Ik ben er dol op en heb een paar recepten al zo vaak gemaakt, dat ik ze inmiddels aangepast heb naar mijn eigen smaak (eigenwijs, ja…). Zie bijvoorbeeld de chana dal met geroosterde knoflook en groene peper.

Een Indiase maaltijd is niet compleet zonder bijgerechten. Traditioneel worden er bij een Indiase maaltijd een of twee hoofdgerechten gegeven, legt Sodha uit. Daarbij krijg je een portie rijst of dahl, een salade, groente, verkoelende raita, chutneys en tafelzuren. Ook brood is zo’n belangrijk onderdeel van de maaltijd, dat Sodha er een apart hoofdstuk aan gewijd heeft: chapati, naan, paratha, peshwari roti (dat heerlijke gevulde brood met kokos en amandelen)… Hoe leuk is het om dat een keer zelf te maken?

Hierna volgt een hoofdstuk met zoetigheid en desserts en een apart hoofdstuk met ijs, kulfi en sorbets. Wat ik leuk vind is dat Sodha hier met originele smaken op de proppen komt: zwarte peperijs, ijs met venkelzaad en kulfi met mango en rozenwater. Sodha sluit af met een hoofdstuk met drankjes, zoals saffraanlassi en de perfecte chai.

Handigheidjes en Indiase wijn-spijs

Sodha geeft je een hoop handvatten om de Indiase keuken onder de knie te krijgen. Zo beschrijft ze hoe je zelf paneer maakt, wat er in de bekende kruidenmixen gaat en hoe je ghee kunt maken. Ook legt ze uit hoe je een menu samenstelt, hoe je met je handen eet en hoe je foutjes (te pittig, te zout, te zuur) herstelt. Achterin het boek zit een lijst met Indiase ingrediënten (een nóg uitgebreidere lijst vind je hier).

Er zit zelfs een hoofdstuk in over hoe je Indiaas eten combineert met wijn! Vind ik vet. Bij een romige kipcurry adviseert ze een riesling uit de Nieuwe Wereld, bij gerechten met tomaat en knoflook een primitivo of valpolicella ripasso.

Made in India
De vormgeving

Het boek is druk en kleurrijk. Eigenlijk precies zoals ik me India voorstel. Het bevat familiekiekjes van vroegâh, mooie foto’s van de gerechten, kleurige prenten en foto’s van Meera Sodha zelf. Leuk!

Is Made in India een aanrader?

Ik heb het misschien al laten doorschemeren, maar: ja, absoluut! Je kunt het boek o.a. kopen bij bol.com:

 

Meer weten over Indiaas eten?

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *