Luam Thai (Bangkok): loeiheet eten uit het zuiden van Thailand

Luam Thai (Bangkok): loeiheet eten uit het zuiden van Thailand

Zomaar wham, in vuur en vlam! In het zuiden van Thailand weten ze wat pittig koken is. En bij Luam Thai in Bangkok kunnen ze er ook wat van.

Luam Thai is een simpel restaurantje in een rustige wijk van Bangkok, aan de westoever van de Chao Phraya rivier. De tent wordt gerund door twee dames (moeder en dochter?). Engels spreken ze niet echt, maar dat is ook niet nodig. De menukaart biedt voldoende aanknopingspunten, en anders kun je ook gewoon wat aanwijzen in de vitrine. En het mooie is: het kost haast niks. Denk aan 30 á 40 baht per gerecht (dus pakweg 1 euro). Kortom: houd je niet in, want het eten is ver-ruk-ke-lijk 

Luam Thai in Bangkok laat je flink zweten

Wij kozen voor de gezouten makreel met verse sjalotjes en rode pepertjes, een zoet-pittige rode curry met varkensvlees, gedroogde visjes in een curry met cassiablad en een verduveld pittige varkenspoot. 

Je smaakpapillen worden bij Luam Thai flink wakker geschud, dat is zeker. De Zuid-Thaise keuken staat namelijk bekend om haar extreme smaken. Megapittig, flink zout, bitter en pittig. Het zweet brak ons uit – en we kunnen echt wel wat hebben – maar zoals je ziet: de uitbaatster had geen enkel medelijden. Ze gniffelde hooguit wat.

Luam Thai Bangkok

Tips voor de omgeving

Wang Lang market

Van Luam Thai is het een klein stukje lopen naar de Prannok Pier, waar je de boot terug naar de andere kant van de rivier kunt nemen. Bonus: je komt over Wang Lang market, een drukke markt bomvol eetkraampjes. Als je nog een klein plekje over hebt, probeer dan khanom buang. Dit zijn dunne, knapperige rijstcrêpes in de vorm van een taco. Ze worden gevuld met kokosroom en een topping naar keuze (zoals gezouten eidooier of kokosrasp).

Wat Arun

En als je dan toch aan deze kant van de rivier bent: combineer een lunch bij Luam Thai met een bezoek aan de Wat Arun. Dit schitterende tempelcomplex is vooral bekend vanwege de hoge toren met sierlijke mozaïeken. De tempel is vanaf de andere kant van de rivier heel makkelijk (en spotgoedkoop!) te bereiken met de boot. Vanaf Wat Arun is het ongeveer een half uurtje lopen naar Luam Thai.

Meer weten over Thailand en de Thaise keuken?