Een dampende kom soep met warme smaken van kaneel, steranijs en sesam. Met kokosmelk en limoen, dus toch een tikkeltje exotisch. Wat wil je nog meer op een gure herfstdag?
Labneh met olijven en pistache (de ultieme mezze-dip!)

Dit gerecht doet denken aan iets dat mijn moeder vroeger vaak maakte: hangop, oftewel uitgelekte yoghurt. Deze labneh met olijven en pistache is de hartige versie van hangop, gebaseerd op een recept van Ottolenghi. Het is super romig en heerlijk met mezze, Turks brood of kruidig gegrild vlees.
Het maken van labneh stelt echt geen fluit voor, maar het kost wel wat tijd. De yoghurt moet minstens een nacht uitlekken in een kaasdoek. Daardoor krijg je een heerlijk dikke, romige labneh. Korter uitlekken (een uurtje of 4) kan ook, al houdt de labneh dan meer de structuur van yoghurt. Als je hem écht lang laat uitlekken (12 uur of meer), dan wordt de labneh iets minder smeuïg. Je kunt er dan balletjes van draaien, die je door een kruidenmengsel (zoals za’atar) of gehakte noten kunt rollen. Ook heel lekker!
Ingrediënten
- 200 gram geitenyoghurt
- 200 gram Griekse yoghurt
- zout
- 40 gram kalamata-olijven of zwarte olijven
- 20 gram pistachenoten (gepeld)
- 20 gram pijnboompitten
- 1 citroen
- 2 theelepels verse oregano (gedroogd kan ook)
- 1 eetlepel platte peterselie
- 1 teen knoflook
- 50 milliliter olijfolie
- halve theelepel chilivlokken
Ook nodig: een kaasdoek.
Bereidingswijze labneh met olijven en pistache
- Meng de geitenyoghurt en de Griekse yoghurt door elkaar met een halve theelepel zout.
- Leg de kaasdoek in een diepe kom en schep het yoghurtmengsel erin. Knoop de uiteinden van de kaasdoek aan elkaar, zodat een strak bundeltje ontstaat. Hang de kaasdoek met de yoghurt erin op. Ik vind het zelf handig dit gewoon aan een keukenkastje boven de gootsteen te knopen, maar aan een touwtje in de schuur boven een pan kan ook. Laat de yoghurt 8 tot 12 uur uitlekken.
- Klaar? Schep dan de labneh uit de kaasdoek op een platte schaal, en strijk dit uit tot je een laag van ongeveer 2 centimeter dik hebt.
- Hakken & snijden:
- hak de olijven, pistachenoten en pijnboompitten grof
- rasp de citroen; je hebt alleen de schil nodig
- hak de oregano en peterselie grof
- hak het teentje knoflook fijn
- Rooster de pistachenoten en pijnboompitten in een droge koekenpan.
- Meng in een kom alle gehakte ingrediënten (olijven, pistache, pijnboompitten, citroenschil, oregano, peterselie, knoflook) met de olijfolie. Doe een paar flinke scheppen van het mengsel bovenop de schaal met labneh.
- Besprenkel met de labneh met olijven en pistache met chilivlokken en eventueel nog wat extra olijfolie.
Meer over de keukens van het Midden-Oosten?
- Recepten:
- Bekijk hier mijn recepten uit het Midden-Oosten, zoals Israëlische shakshuka of aubergine-halloumitaart.
- Meer recepten uit het Midden-Oosten vind je in het boek Kaneel & Kardemom van Anne Shooter, het kookboek van The Palomar en natuurlijk NOPI van Yotam Ottolenghi en Ramael Scully.
- Kijk voor mijn recepten uit andere Aziatische keukens hier!
- Ingrediënten:
- Informatie over specerijen en andere ingrediënten vind je in de Midden-Oosterse ingrediëntenlijst.
- Uit eten & op reis:
- Mijn reisverhalen over Israel & de Palestijnse Gebieden lees je hier.