Seoul is een walhalla voor foodies: overal zie en ruik je eten. Ik help je op weg met 10x de populairste street food van Seoul (+ waar je het eet).
Korean Fried Chicken is de ideale snack: pittig, zoet & krokant

Korean Fried Chicken is misschien wel de meest toegankelijke Koreaanse snack. Want wie zegt er nou nee tegen krokant gefrituurde kippenvleugeltjes?! Vooral deze variant in een pittige plakkerige saus is echt om je vingers bij af te likken.
KFC in Zuid-Korea
Naar verluidt is Korean Fried Chicken ontstaan tijdens de Koreaanse oorlog, toen Amerikaanse troepen in Zuid-Korea gestationeerd waren. Vandaag de dag is het een klassieke anju: een hapje dat je eet bij een glas alcohol. De combinatie is zo bekend, dat de Zuid-Koreanen een naam voor de kip & bier-combo hebben: chimaek, een portmanteau van het woord chicken en het Koreaanse woord voor bier, maekju.
Als je Korean Fried Chicken bestelt, krijg je er vaak wat ingelegde radijs en andere banchan bij. Een schaaltje friet kan natuurlijk ook! Let wel op, want de porties kip zijn vaak enorm. Serieus. Enorm. En dat wisten wij natuurlijk niet, de eerste keer dat we in Zuid-Korea ieder één portie kip bestelden. De ober durfde het ook niet te zeggen. Of misschien vond hij het gewoon komisch?
Verschillende smaken
De korst van de Koreaanse gefrituurde kip is dunner dan de Amerikaanse KFC. De kip staat vaak in verschillende smaken op het menu: naturel, met knoflook of met sojasaus. Mijn favoriet is yangnyeom chicken: gefrituurde kip in een zoet-pittige saus. Dit is de variant die ik hier als recept met je deel. Zó lekker! De korst is knapperig, de kip sappig en de saus heerlijk plakkerig, zoet en pittig. Inderdaad: een gruwelijk goede bier-snack.
Tips
Traditioneel wordt Korean Fried Chicken twee keer gefrituurd: de eerste keer op relatief lage temperatuur, daarna heter. De kip blijft daardoor langer knapperig als je hem na het frituren door de saus wentelt. Maar om tijd te besparen, kan één keer frituren ook prima. Zo’n schaal is namelijk zo leeg!
Voor de saus heb je gochujang nodig. Deze Koreaanse gefermenteerde rode peperpasta vind je in plastic bakjes bij de toko. Het loont echt om zo’n bakje te halen als je vaker Koreaans kookt, want het wordt in ontzettend veel recepten gebruikt. In dit recept – maar zeker niet in alle recepten! – zou je het misschien kunnen vervangen door sriracha saus. Lees hier hoe gochujang gemaakt wordt, of je het zelf kunt maken en wat je er nog meer mee kunt bereiden.
Daarnaast gebruik ik Koreaanse rijstsiroop. Dit is een goudbruine stroop die wordt gewonnen uit rijst. Rijstsiroop is te koop bij de toko, maar je kunt het eenvoudig vervangen door maïssiroop (ook Koreaans), honing of (bruine) suiker.
Ingrediënten voor zoet-pittige Korean Fried Chicken (voor 2)
Voor de kip
- 300 gram kipkluifjes (of kippenvleugeltjes, drumsticks of eventueel kipdijfilet)
- zout en peper
- 2 centimeter gember (geraspt)
- 50 gram maïzena
- olie (om in te frituren)
Voor de saus
- 4 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 flinke eetlepel gochujang
- 2 eetlepels rijstsiroop (te vervangen door maissiroop, honing of bruine suiker)
- 1 á 2 tenen knoflook (fijngehakt)
- 2 centimeter gember (geraspt)
- 2 eetlepels water
Om te bestrooien
- geroosterd sesamzaad
- lente-ui (in dunne ringetjes)
Bereidingswijze
- Hussel de kippenvleugeltjes met de andere ingrediënten voor de kip (behalve de olie) door elkaar.
- Verwarm alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje. Laat dit 5 á 6 minuten op laag vuur pruttelen, zodat zich een licht plakkerige saus vormt. Voeg eventueel wat meer water toe, als de saus te stroperig wordt.
- Verhit ondertussen de olie in een pan. Bak de kippenvleugeltjes in porties zo’n 8 tot 10 minuten, tot ze gaar, goudbruin en krokant zijn. Laat ze kort uitlekken op keukenpapier.
- Hussel de gefrituurde kippenvleugeltjes door de saus. Bestrooi ze tot slot met sesamzaad en lente-ui.
Meer weten over Koreaans eten?
- Recepten:
- Bekijk meer Koreaanse recepten. Voor bijvoorbeeld kimbap (Koreaanse sushi), yukhoe (Koreaanse steak tartaar), bindaetteok (Koreaanse pannenkoeken met spek en kimchi) of maeuntang (een pittige vissoep).
- Nóg meer recepten vind je in Caroline Hwang’s Basisboek Korea.
- Of snuffel eens tussen mijn recepten voor gerechten uit andere Aziatische landen.
- Ingrediënten:
- Informatie over Koreaanse producten vind je in de lijst met Koreaanse ingrediënten.
- Lees meer over Koreaanse alcohol: makgeolli en moju.
- Neem een kijkje in de kleine encyclopedie van Koreaanse bijgerechten.
- Veel ingrediënten zijn onder andere te koop bij de Koreaans-Japanse toko Kokoro in Den Haag.
- Uit eten & op reis:
- Lees mijn eet- & reisverhalen uit Zuid-Korea, zoals vissoep en sashimi op de markt van Sokcho, authentieke Jeonju bibimbap of avontuurlijke Korean BBQ met ingewanden.