Pittige Koreaanse vissoep (maeuntang 매운탕)

Pittige Koreaanse vissoep (maeuntang 매운탕)

Het Zuid-Koreaanse stadje Sokcho is de uitvalsbasis voor Seoraksan National Park. Sokcho ligt aan zee, dus je kunt er heerlijke verse vis eten. Op de vismarkt van Sokcho kochten Tim en ik een levende vis, die vervolgens voor ons tot sashimi werd gesneden. Terwijl we de sashimi aten, werden de kop en graat omgetoverd tot een heerlijke pittige Koreaanse vissoep: maeuntang.

Thuis ging ik op zoek naar het perfecte recept voor deze pittige Koreaanse vissoep. Dit recept komt aardig in de buurt! Ik maak mijn soep op basis van dashi. Dit is Japanse bouillon op basis van zeewier en gedroogde vis (bonito-tonijn of ansjovis). Dashi is heel eenvoudig zelf te maken, door een bouillon te trekken van deze ingrediënten. Voor de nóg makkelijkere manier, gebruik je kant-en-klare zakjes dashi. Mengen met kokend water en je dashi is binnen 2 seconden klaar.

Traditioneel wordt er ook minari (Koreaanse peterselie) en ssukgat (eetbare chrysant) aan maeuntang toegevoegd. Dit is in Nederland nogal lastig te vinden. En ook zonder is deze soep echt heerlijk!

Ingrediënten (hoofdgerecht, 2 personen)

Voor de bouillon:
  • 1 kleine witte ui 
  • 1 teentje knoflook 
  • 2 centimeter verse gember 
  • 1 groene peper 
  • 700 milliliter dashi (ik gebruik 3 zakjes van 10 gram, maar ik zou beginnen met 2 en dan proeven hoe zout het is)
  • 1 eetlepel gochugaru (of meer, als je pittiger wilt)
  • halve tot hele eetlepel gochujang
  • halve tot hele eetlepel doenjang
Overige ingrediënten:
  • 1 theelepel maizena
  • 200 gram daikon
  • halve courgette
  • 1 bosuitje
  • optioneel: 3 shisoblaadjes (perilla leaf)
  • 300 gram verse witvis
  • 6 grote garnalen
  • 1 pakje enoki
  • 1 eetlepel vissaus
  • optioneel: sap van een halve citroen

Lekker voor erbij: witte rijst. En wat Koreaanse bijgerechten zijn natuurlijk ook altijd goed!

Bereidingswijze pittige Koreaanse vissoep

  1. Hakken en snijden:
    • ui: in dunne halve ringen
    • knoflook: fijnhakken
    • gember: schillen en raspen
    • groene peper: in dunne ringetjes
    • daikon: schillen en in kleine blokjes snijden (1 centimeter)
    • courgette: in de lengte doormidden snijden en vervolgens in dunne halve maantjes snijden
    • bosuitje: in stukjes van 2 centimeter
    • shisoblad: in dunne reepjes
    • visfilet: in blokjes van 2 centimeter snijden
  2. Maak een papje van de maizena met 2 eetlepels water. Zet dit even opzij.
  3. Bak de ui aan in wat olie. Als de ui glazig is, bak je de knoflook, gember en groene peper even mee.
  4. Voeg de dashi toe.
  5. Meng de overige smaakmakers voor de soep (gochugaru, gochujang en doenjang) met een klein beetje bouillon tot een glad mengsel. Roer dit vervolgens door de bouillon.
  6. Voeg de rettich en courgette toe aan de bouillon. Laat dit +/- 8 minuten koken, tot de groente zacht wordt. Doe daarna de bosui en shisoblad erbij. Voeg nu ook het maizena-papje toe, zodat de soep ietsje gaat binden. 
  7. Voeg vervolgens de vis en garnalen toe. Laat deze in de soep gaar worden, dit duurt een minuut of 5.
  8. Snijd de enoki los van hun trosje en roer ze door de soep.
  9. Proef: moet er misschien nog wat vissaus bij? Of wat extra dashi? Een beetje citroensap misschien? Klaar! Om de soep te pimpen kun je er nog wat fijngesneden bosui of shisoblad aan toevoegen. Lekker met wat rijst erbij.

Meer weten over Koreaans eten?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *