Koreaanse sashimi bowl: hoe-deopbap

Koreaanse sashimi bowl: hoe-deopbap

De pokébowl is al jaren hot in Nederland. In Zuid-Korea hebben ze een soortgelijk gerecht: hoe-deopbap (회덮밥). Dit is een Koreaanse sashimi bowl. Het idee is simpel: kraakverse rauwe vis, knapperige groenten en sushirijst. 

De Zuid-Koreanen voor dit gerecht verschillende soorten vis. Denk bijvoorbeeld aan heilbot, zeebaars of zalm. Hiermee kun je dus lekker variëren.

Om het gerecht een oppepper te geven, eet je er een pittige saus bij. De basis van deze saus is gochujang. Dat is een gefermenteerde rode peperpasta uit Zuid-Korea, die je in veel gerechten terugziet.

Ingrediënten (2 personen)

Voor de saus

  • 3 eetlepels sushiazijn
  • 2 eetlepels gochujang (Koreaanse rode peperpasta)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie

Voor de hoedeopbap

  • een kopje sushirijst
  • 2 eetlepels sushiazijn
  • 200 gram verse vis (zoals zalm of tonijn)
  • ½ komkommer (julienne)
  • 150 gram daikon (julienne)
  • 2 wortels (in dunne slierten gesneden met een dunschiller)
  • optioneel: sesamzaadjes, gesnipperd perrillablad, gesnipperd zeewier, wat kiemgroenten en/of furikake om te garneren

Bereidingswijze Koreaanse sashimi bowl

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Laat de rijst afkoelen tot hij lauwwarm is. Meng de rijst vervolgens met 2 eetlepels sushiazijn en eventueel wat zout naar smaak.
  3. Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Zet dit even opzij.
  4. Bereid alle overige ingrediënten voor: snijd de vis in mooie plakjes en de komkommer, daikon en wortel in dunne slierten. 
  5. Doe de rijst in een kommetje. Leg de plakjes vis en groenten erbovenop. Top af met een flinke lepel saus. Garneer met wat je lekker vindt, zoals sesamzaadjes, perillaleaf, zeewier of een plukje kiemgroenten.

Meer weten over Koreaans eten?