Koreaanse pannenkoek met garnaal en Chinese bieslook

Koreaanse pannenkoek met garnaal en Chinese bieslook

Hartige pannenkoeken zijn in Zuid-Korea een populaire snack. Je ziet ze als street food, maar ook in bars bij een biertje of makgeolli. (Tip: lees hier over mijn 5 favoriete makgeolli’s). Een populaire variant is de Koreaanse pannenkoek met garnaal en Chinese bieslook. Hieronder lees je hoe je die zelf maakt.

Over de ingrediënten

  • Er bestaat speciale Koreaanse pannenkoekenmix (buchim garu, 부침가루). Dit is te vinden in de toko. Je kunt de mix ook heel makkelijk zelf maken, met bloem, maïzena en bakpoeder.
  • Chinese bieslook is ook te koop bij de toko. Je vindt dit in het koelvak, wellicht onder de Chinese naam jiu cai of gui chai (leafs). Chinese bieslook heeft een knoflookachtige smaak. Het ziet eruit als een kruising tussen een bosui en grote, platte bieslookstengels. Je kunt dit eventueel vervangen door gewone bieslook of bosui.
  • Ook met de zeevruchten kun je naar hartenlust variëren. Een combinatie van inktvis, mosselen en garnalen is erg lekker.

Ingrediënten (voor 2 medium pannenkoeken)

Voor het beslag

  • 80 gram bloem
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 theelepel bakpoeder
  • halve theelepel zout
  • 1 eetlepel Koreaanse gedroogde pepervlokken
  • 120 ml koud water
  • 1 ei (geklutst)

Voor de vulling

  • 100 gram garnalen (diepvries is prima)
  • 1 theelepel sesamolie
  • bosje Chinese bieslook (of gewone) 
  • 1 eetlepel olie
  • optioneel voor extra pit: 1 groene peper (in dunne ringetjes)

Voor de dipsaus

  • 2 centimeter verse gember (geraspt)
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel neutrale olie
  • 2 theelepels lichte sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • gochugaru (Koreaanse chilivlokken), naar smaak (+/- 1 theelepel)
  • sesamzaadjes, naar smaak (+/- 1 theelepel)
  • snuf zout (naar smaak)

Bereidingswijze Koreaanse pannenkoek met garnaal

  1. Maak eerst de dipsaus. Easy peasy: alles door elkaar mengen en klaar. Zet de dipsaus tot gebruik opzij.
  2. Meng vervolgens bloem, maïzena, zout, pepervlokken, water en ei tot een glad pannenkoekenbeslag.
  3. Snijd de Chinese bieslook in stukjes van 6 centimeter.
  4. Verhit de olie in de pan. Bak de Chinese bieslook heel even aan. Verspreid de stukjes vervolgens over de bodem van de pan.
  5. Giet het beslag over de bieslook. Niet roeren! Verspreid meteen daarna de garnalen en het groene pepertje over de pannenkoek. Druk alles aan met een spatel, zodat de garnalen in het beslag worden gedrukt. 
  6. Bak de pannenkoek 4 á 5 minuten op middelhoog vuur tot de onderkant goudbruin is. Draai hem om en bak daarna de andere kant 3 á 4 minuten. 
  7. Serveer de pannenkoek in parten gesneden met de dipsaus.

Meer weten over Koreaans eten?