Romige knoflookraita van Meera Sodha

Romige knoflookraita van Meera Sodha

Raita is een Indiase yoghurtdip. Welbekend van de variant met komkommer, maar er zijn veel meer soorten: er is raita met ui, met granaatappelpitten, met munt… In haar kookboek Made in India presenteert Meera Sodha een geweldige romige knoflookraita (lasan waru raita).

Ze schrijft: “Er is een stadium bij het bakken van knoflook, waarop de blanke tenen goudbruin worden, nadat ze korte tijd doorschijnend waren. Dat is het moment waarop je ze zo snel mogelijk van het vuur moet halen, maar ook het moment waarop de heerlijk volle, milde, rokerige smaak zich heel goed met yoghurt vermengt.”

De raita is binnen een paar minuten klaar, maar als de smaken wat langer kunnen intrekken, wordt de raita nog voller van smaak. Hij smaakt fantastisch bij kip biryani

Ingrediënten

 • 2,5 deciliter Griekse yoghurt
 • 3 tot 5 flinke tenen knoflook
 • 3 eetlepels olie (Meera Sodha gebruikt maar 1 eetlepel, maar ik gebruik liever ietsje meer: meer olie = meer knoflooksmaak!)
 • ½ verse chilipeper, in dunne ringetjes
 • flinke snuf zout
 • kneepje citroensap

Bereidingswijze knoflookraita

 1. Schep de yoghurt in een kom.
 2. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verhit de olie in een pan. Doe de knoflook erbij. Bak de knoflook 1 minuut op middelhoog vuur. Let goed op dat hij niet aanbrandt!
 3. Voeg de chilipeper toe. Bak zachtjes door tot de knoflook goudgeel is.
 4. Giet de hele inhoud van de pan, ook de olie, bij de yoghurt. Roer alles goed door elkaar.
 5. Roer er zout en citroensap door. Proef en voeg evt. nog wat extra zout of citroensap toe. 

Je kunt de raita 2 dagen in de koelkast bewaren. 

Meer weten over Indiaas eten?