Deze Thaise kip met basilicum (pad kra pao) is supersnel klaar. Makkelijk, snel en voedzaam. Extra lekker met een gebakken eitje erbij.
Kip biryani met romige knoflookraita en roze ui

Biryani is een razend populair rijstgerecht uit India. Het bestaat uit rijst, gemarineerd vlees en allerlei specerijen. Er zijn talloze varianten: check deze uitgebreide Wikipedia-pagina! Traditioneel wordt biryani opgebouwd uit verschillende laagjes. Soms wordt de schotel afgedekt met deeg en in de oven gegaard. Het deeg wordt daarna aan tafel opengebroken, waarna alle geuren vrijkomen. Maar het kan natuurlijk ook een stuk eenvoudiger, zoals mijn variant van kip biryani. De rijst bereid je gewoon in een pan, de kip bak je goudbruin in de oven.
Wat echt niet mag ontbreken bij deze kip biryani, is Meera Sodha’s romige knoflookraita. Hij komt uit het boek Made in India) en is zó lekker! Raita is een Indiase yoghurtdip, die je meestal ziet met komkommer en/of munt. De knoflookraita is minder fris, maar wel heerlijk romig en vol van smaak. Daarnaast eet ik mijn biryani graag met ingelegde rode ui, die door de zuren felroze en zacht wordt.
Ghee (geklaarde boter) is koop bij de toko, Indiase supermarkt, eco-winkel of bij de biologische producten in de supermarkt. Voor informatie over overige Indiase producten: neem een kijkje in de Indiase voorraadkast.
Ingrediënten (2 personen)
Voor de kip
- specerijen:
- 3 theelepels chilipoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel garam masala
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel zout
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 kippenpoten
Voor de rijst
- 2 kopjes basmatirijst
- optioneel: klein plukje saffraan
- specerijen, 1 theelepel van ieder:
- komijnzaadjes (heel of gemalen)
- korianderpoeder
- chilipoeder
- specerijen, ½ theelepel van ieder:
- venkelzaad
- kaneel
- kurkuma
- kruidnagel
- zwarte peper
- kardemom (gemalen)
- 2 eetlepels ghee of olie
- 3 kleine uien (in halve ringen)
- 3 tenen knoflook (fijngehakt)
- 2 á 3 centimeter verse gember (geraspt)
- 3 tomaten (in blokjes)
- 1 groene chilipeper (in ringetjes)
- 2 eetlepels (Griekse) yoghurt
- sap van ½ citroen
- klein handje verse koriander (grof gehakt)
Bereidingswijze kip biryiani
- Meng alle specerijen voor de kipmarinade met de yoghurt. Wrijf de kip hiermee in en laat dit afgedekt in de koelkast marineren. Minimaal een uur, maar liefst een hele dag.
- Wil je er knoflookraita (recept) en ingelegde rode uien (recept) bij eten? Maak deze dan ook ruim voor je gaat eten. De ui moet minimaal een uurtje staan.
- Bijna etenstijd? Verwarm dan de oven tot 200 graden. Doe de kip in een ovenschaal en gaar hem in +/- 40 minuten in de oven, tot het vel goudbruin is. Houd de kip goed in de gaten: als het vel te donker wordt, terwijl de kip nog niet klaar is, dek de ovenschaal dan af met aluminiumfolie.
- Maak ondertussen de rijst. Was de rijst een paar keer, zodat het zetmeel eraf spoelt. Kook de rijst vervolgens tot deze bijna gaar is. Giet hem af en laat hem op een plat bord wat uitdampen.
- Als je saffraan gebruikt: laat dit dan +/- 10 minuten weken in een klein beetje heet water.
- Verhit ondertussen een hapjespan met twee eetlepels ghee of olie. Bak de ui hierin tot deze zacht en bruin is. Doe de knoflook, gember, tomaat en groene chilipeper erbij. Bak het geheel tot de tomaat helemaal zacht is. Voeg alle specerijen en saffraan (inclusief het weekvocht) toe en bak alles nog even zachtjes door. Blijf af en toe omscheppen, om te zorgen dat de specerijen niet aanbakken op de bodem van de pan.
- Haal de pan van het vuur. Roer de yoghurt, citroensap en koriander erdoor. Voeg gekookte rijst toe en schep alles goed om, tot de rijst warm is.
- Als het goed is, is de kip nu ook klaar. Serveer de rijst met een flinke schep knoflookraita, wat ingelegde rode ui, een paar blaadjes koriander en een goudbruine kippenpoot.
Meer weten over Indiaas eten?
- Recepten:
- Neem eens een kijkje bij mijn Indiase recepten, zoals chana dal of dal met pompoen.
- Kijk hier voor recepten uit andere Aziatische keukens.
- Ingrediënten:
- Informatie over Indiase producten vind je in de lijst met Indiase ingrediënten.
- Ga shoppen bij toko India Gate (Den Haag).
- Uit eten:
- Indiaas in Den Haag: Krishna Vilas (vegetarisch, Zuid-Indiaas), Saravanaa Bhavan (ook vega en Zuid-Indiaas) en Himalayan (gerechten uit de hele Himalaya en nog veel meer).
- Of lees meer over restaurants.