In "Sergio's Smaakmakers" brengt topkok Sergio Herman een ode aan zijn 20 favoriete smaakmakers. Hij vertelt je wat ze doen én hoe je ze thuis gebruikt!
Doen in Kinosaki Onsen: hotspring-hoppen en sneeuwkrab eten

Als je je letterlijk wilt onderdompelen in de Japanse cultuur, dan moet je naar de onsen. Dit zijn traditionele badhuizen met door vulkanen verwarmd water. De Japanners zijn er dol op en ik ook! Sommige dorpen draaien zelfs volledig om wellness. Ik bracht een bezoek aan Kinosaki Onsen, een lieflijk dorpje met maar liefst zeven badhuizen.
Kinosaki Onsen
Kinosaki Onsen ligt op het Japanse eiland Honshu, ten noordwesten van Kyoto. Het is een schilderachtig dorpje. De hoofdstraat volgt een rivier waar wilgen overheen hangen. Vrijwel iedereen die je op straat ziet, loopt er hetzelfde bij: in yukata, een soort katoenen badjas. In het dorp hoor je overal het klik-klak van de traditionele houten geta-slippers, waarop iedereen van badhuis naar badhuis loopt. Ze lopen hels, maar het is part of the experience.
Hoewel het dorpje volledig is ingericht op bezoekers die komen voor de onsen, worden de straten vooral gevuld door Japanners. In de onsen was ik vrijwel steevast de enige niet-Japanner. Desondanks kun je in alle rust van het badderen genieten; op een paar kinderen na, besteedde niemand aandacht aan me.
Tip: tatoeages schijnen wél voor scheve gezichten te zorgen, dus dek die af met een pleister of vraag even bij de ingang of het een probleem is.
Hoe werkt zo’n badritueel?
Bij binnenkomst krijg je meestal een sleutel van je kluisje en een klein handdoekje. Dan komt het eerste belangrijke punt van aandacht: stap door het juiste gordijntje! De meeste badhuizen zijn strikt gescheiden. Mannen gaan door de blauwe gordijnen, vrouwen door de rood-paarse.
Vervolgens kleed je je uit. Je kunt je kleding achterlaten in een mandje of kluisje. De eerste keer dat je poedelnaakt het badgedeelte binnenstapt, is voor sommigen misschien even slikken. Als je wilt, kun je je enigszins bedekken met het handdoekje dat je bij binnenkomst hebt gekregen. Je zult zien dat veel Japanners het doekje ook heel zedig voor zich houden (maar eerlijk gezegd is dat minuscule handdoekje voor de meeste Hollandse lijven veel te klein).
Ieder badhuis heeft een gedeelte waar je je eerst uitgebreid kunt wassen, zittend op een mini-krukje. Er is scrubzout, shampoo en doucheschuim. Als je grondig geschrobd bent, ben je er klaar voor!
Tip: als je lang haar hebt, doe het dan in een knot. Het is niet de bedoeling dat je haar in het water drijft.
Overweeg je om een spetterende entree te maken met een bommetje? Think twice. Niet alleen is het water daarvoor veel te heet, in de onsen is ook kalmte geboden. Iedereen laat zich in stilte in de bloedhete, stomende baden zakken. Het is de totale ontspanning in de drukte van Japan.
Als je het te warm krijgt, neem je een verkoelende douche en ga je daarna voor ronde 2. Of trek je yukata en slippers aan, hobbel naar het volgende badhuis, en begin daar het hele ritueel opnieuw!
Tip: je draagt je yukata links over rechts. Als je je yukata dichtknoopt met de rechterkant aan de buitenkant, denkt men dat je naar een Japanse begrafenis gaat.
Slapen in een traditionele herberg
Wij verbleven in een traditionele Japanse herberg, genaamd ryokan Kinosaki Yamamotoya. Echt een aanrader! Bij aankomst kregen we een yukata, slippers en een pas waarmee we gratis alle onsen in mochten. De ryokan heeft ook een eigen mini-onsen, die je ook privé kunt huren. Er is ook een kleine brouwerij waar je lokale biertjes kunt proeven.
Diner en ontbijt worden geserveerd op de kamer. Beiden zijn traditioneel Japans, met veel verschillende bakjes (natuurlijk rijst, misosoep en pickles, maar ook heerlijke krab, vlees en visgerechtjes). De kamers zijn ingericht in Japanse stijl, met tatami-matten, papieren schuifdeuren en een futonbed. Na zo’n dag badderen slaap je als een roosje!
Tip: sta de volgende ochtend lekker vroeg op en duik nog even de onsen in.
En wat eet je in Kinosaki Onsen?
De lokale specialiteit in het Japanse dorp Kinosaki is matsuba, sneeuwkrab. Het seizoen voor sneeuwkrab loopt van november tot maart, maar ook in de zomermaanden is er krab te krijgen.
Een andere specialiteit is tajima beef. Mals en smaakvol. En uiteraard eet je hier sushi en sashimi! Veel ryokans bieden overigens half pension.
Timing
Tot slot nog iets over de timing van een bezoek aan Kinosaki Onsen. Ik ging in augustus, zo’n beetje de heetste maand. Het badderen is heerlijk, maar ik denk dat het nog lekkerder is als de buitentemperatuur niet zo bloedheet is als de baden…
Aan de andere kant: in de zomermaanden vinden er allerlei festivals plaats met muziek en street food, wat je bezoek net wat extra’s geeft. Tussen mid-juli en mid-augustus is er iedere avond vuurwerk te zien in het dorp!
Hoe kom je er?
Per shinkansen, de hogesnelheidslijn, ben je vanaf Kyoto in een uurtje of twee in Kinosaki Onsen.
Meer over reizen & eten in Japan
- Lees meer reis- & eetverhalen over Japan.
- Ook in Zuid-Korea zijn ze dol op badderen. Lees hier mijn verhaal over plonzen & eten in de Koreaanse jjimjilbang.
- Bekijk mijn Japanse recepten (of snuffel tussen alle recepten). Neem ook eens een kijkje in de lijst met Japanse ingrediënten of ga shoppen bij de kleine Japans-Koreaanse toko Kokoro.