Snelle kimchi-stoofschotel met spek en tofu

Snelle kimchi-stoofschotel met spek en tofu

Gettin’ jjigae with it, nanananana! Deze kimchi-stoofschotel is voor mij echte comfort food. Voluit heet ‘ie kimchi sundubu jjigae. Dat is nogal een naam voor een snel & simpel gerecht als dit. Ik ontleed het voor je:

  • kimchi = gefermenteerde kool op z’n Koreaans
  • sundubu = zijdetofu (witte tofu met een heel zachte smaak en structuur)
  • jjigae = Koreaans voor een soep of stoofschotel

Goed, waar ik net zei simpel, bedoelde ik zeker niet saai of flauw. Nope: deze kimchi-stoofschotel is pittig, verwarmend en heeft stevige smaken. Het wordt meestal gegeten met rijst.

Je kunt er ook instantnoedels in opwarmen. Op die manier kreeg ik het opgediend in de Zuid-Koreaans havenstad Busan. Er zat een gaspitje in het midden van de tafel. Daarop verscheen een pot met woest bubbelende, felrode saus. Naast de geijkte bijgerechten en rijst, werd er een schaal gedroogde noedels bij geserveerd. Die kon je naar hartenlust laten weken in de hete saus. Lekker!

Ingrediënten (voor 2 á 3 personen)

  • 2 speklappen
  • 1 ui (in ringen)
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • 4 – 6 radijsjes (in plakjes)
  • 2 bosuitjes (in stukjes van 2 centimeter)
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 theelepel gochugaru (rode peperpoeder)
  • 150 gram kimchi
  • 500 milliliter dashi (of evt. andere bouillon)
  • 1 theelepel gochujang (rode peperpasta)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 pakje enoki-paddenstoelen (100 gram)
  • zout en peper
  • 1 pakje zijdetofu (300 gram)
  • optioneel: 1 bosjuitje in ringetjes, om te garneren

Voor erbij: gekookte of gestoomde witte rijst.

Bereidingswijze kimchi-stoofschotel

  1. Bak de speklappenbruin in een koekenpan. Je hoeft ze niet helemaal uit te bakken. Haal de speklapjes uit de pan en snijd ze in hapklare stukjes. Zet opzij.
  2. Fruit de uienringen +/- 5 minuten aan in het braadvet. Voeg daarna de knoflook, radijs en stukjes bosui toe. Bak dit een paar minuten mee.
  3. Doe vervolgens de mirin, gochugaru en kimchi in de pan en bak nog 2 minuten.
  4. Voeg de dashi toe en breng het geheel aan de kook.
  5. Roer de gochujang, sojasaus en sesamolie in een kommetje door elkaar. Voeg het toe aan de soep en laat +/- 5 minuten koken.
  6. Doe de stukjes spek en enoki in de pan. Proef of de kimchi-stoofschotel op smaak is.
  7. Snijd de zijdetofu in blokjes en doe die in de pan. Roer het geheel heel voorzichtig door, zodat de blokjes wel bedekt zijn met saus maar niet te veel breken.
  8. Garneer eventueel met ringetjes bosui en serveer met rijst.

Meer weten over Koreaans eten?

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *