Move over, spekstruif met stroop! Ik heb namelijk iets nieuws ontdekt: bindaetteok, Koreaanse pannenkoeken gemaakt van mungbonen met kimchi en buikspek.
Snelle kimchi-stoofschotel met spek en tofu

Gettin’ jjigae with it, nanananana! Deze kimchi-stoofschotel is voor mij echte comfort food. Voluit heet ‘ie kimchi sundubu jjigae. Dat is nogal een naam voor een snel & simpel gerecht als dit. Ik ontleed het voor je:
- kimchi = gefermenteerde kool op z’n Koreaans
- sundubu = zijdetofu (witte tofu met een heel zachte smaak en structuur)
- jjigae = Koreaans voor een soep of stoofschotel
Goed, waar ik net zei simpel, bedoelde ik zeker niet saai of flauw. Nope: deze kimchi-stoofschotel is pittig, verwarmend en heeft stevige smaken. Het wordt meestal gegeten met rijst.
Je kunt er ook instantnoedels in opwarmen. Op die manier kreeg ik het opgediend in de Zuid-Koreaans havenstad Busan. Er zat een gaspitje in het midden van de tafel. Daarop verscheen een pot met woest bubbelende, felrode saus. Naast de geijkte bijgerechten en rijst, werd er een schaal gedroogde noedels bij geserveerd. Die kon je naar hartenlust laten weken in de hete saus. Lekker!
Ingrediënten (voor 2 á 3 personen)
- 2 speklappen
- 1 ui (in ringen)
- 1 teen knoflook (fijngehakt)
- 4 – 6 radijsjes (in plakjes)
- 2 bosuitjes (in stukjes van 2 centimeter)
- 1 eetlepel mirin
- 1 theelepel gochugaru (rode peperpoeder)
- 150 gram kimchi
- 500 milliliter dashi (of evt. andere bouillon)
- 1 theelepel gochujang (rode peperpasta)
- 1 eetlepel sojasaus
- 1,5 theelepel sesamolie
- 1 pakje enoki-paddenstoelen (100 gram)
- zout en peper
- 1 pakje zijdetofu (300 gram)
- optioneel: 1 bosjuitje in ringetjes, om te garneren
Voor erbij: gekookte of gestoomde witte rijst.
Bereidingswijze kimchi-stoofschotel
- Bak de speklappen bruin in een koekenpan. Je hoeft het spek niet helemaal uit te bakken. Haal de speklapjes uit de pan en snijd ze in hapklare stukjes. Zet ze opzij.
- Fruit vervolgens de uienringen +/- 5 minuten aan in het braadvet. Voeg daarna de knoflook, radijs en stukjes bosui toe. Bak dit een paar minuten mee.
- Doe daarna de mirin, gochugaru en kimchi in de pan en bak alles nog 2 minuten.
- Voeg de dashi toe en breng het geheel aan de kook.
- Roer ondertussen de gochujang, sojasaus en sesamolie in een kommetje door elkaar. Voeg het toe aan de soep en laat het +/- 5 minuten koken.
- Doe de stukjes spek en enoki ook in de pan. Proef of de kimchi-stoofschotel op smaak is.
- Snijd de zijdetofu in blokjes en doe die in de pan. Roer het geheel heel voorzichtig door, zodat de blokjes wel bedekt zijn met saus maar niet te veel breken.
- Garneer eventueel met ringetjes bosui en serveer met rijst.
Meer weten over Koreaans eten?
- Recepten:
- Bekijk meer Koreaanse recepten. Voor bijvoorbeeld kimbap (Koreaanse sushi), yukhoe (Koreaanse steak tartaar), bindaetteok (Koreaanse pannenkoeken met spek en kimchi) of maeuntang (een pittige vissoep).
- Dol op tofu? Probeer dan eens Chinese mapo tofu, Japanse spinaziesalade met miso-sesamdressing en zijdentofu, Thaise avocadosalade met gerookte tofu of Koreaanse stoofschotel met kimchi, speklappen en tofu.
- Nóg meer recepten vind je in Caroline Hwang’s Basisboek Korea.
- Of snuffel eens tussen mijn recepten voor gerechten uit andere Aziatische landen.
- Ingrediënten:
- Informatie over Koreaanse producten vind je in de lijst met Koreaanse ingrediënten.
- Lees meer over Koreaanse alcohol: makgeolli en moju.
- Neem een kijkje in de kleine encyclopedie van Koreaanse bijgerechten.
- Veel ingrediënten zijn onder andere te koop bij de Koreaans-Japanse toko Kokoro in Den Haag.
- Uit eten & op reis:
- Lees mijn eet- & reisverhalen uit Zuid-Korea, zoals vissoep en sashimi op de markt van Sokcho, authentieke Jeonju bibimbap of avontuurlijke Korean BBQ met ingewanden.