Khanom jeen nam ya: Thaise rijstnoedels met krabcurry

Khanom jeen nam ya: Thaise rijstnoedels met krabcurry

Khanom jeen nam ya is nét even anders dan de meeste Thaise curry-gerechten. Dunne rijstnoedels vormen de basis. Daar lepel je een heerlijke dikke currysaus met krab over. Eet het met wat knapperige groenten en verse kruiden en je waant je zo in Thailand!

Khanom jeen: de noedels

Khanom jeen (ook wel khanom chin, ขนมจีน) zijn zachte, dunne rijstnoedels. Soms worden ze gemaakt van gefermenteerde rijst, soms van “verse” rijstbloem. Check de wiki voor meer info.  

In restaurants die gespecialiseerd zijn in khanom jeen, kun je – eigenlijk net zoals bij pasta – meestal kiezen uit verschillende sauzen voor bij je noedels. Khanom jeen wordt geserveerd in de meest bescheiden eethuisjes, maar ook in sterrenzaken. Zo zagen we het bij restaurant Nahm (*) in Bangkok ook op het menu. Daar heb je de keuze uit bijvoorbeeld romige kokossaus met visdumplings of een gele curry met krab en friszure calamansi. Hoe goed klinkt dat?!

De curry

Khanom jeen wordt meestal gegeten met een bouillon of curry en veel verse groenten on the side, zoals taugé, beetgare boontjes, komkommer en verse kruiden. Vaak wordt er ook een gekookt eitje bij geserveerd. Voor khanom jeen nam ya serveer je de noedels met een pikante curry van (gemalen) vis. Je kunt hiervoor witvis gebruiken die je na het garen versnippert, of gebruik zoals ik krab uit blik. Het zoetige, ziltige krabvlees is heerlijk met de currysaus. 

Khanom jeen nam ya wordt vooral gegeten in het zuiden van Thailand. De Zuid-Thaise keuken staat bekend om haar pittigheid. I like. Tip: als je in Bangkok bent en je wilt deze pittigheid ervaren: ga naar het kleine zaakje Luam Thai, waar je een eenvoudig maar overheerlijk Zuid-Thais maal kunt eten waardoor de vlammen uit je oren komen. 

Ingrediënten (2 personen)

Voor de currypasta

  • 3 gedroogde chilipepers (10 minuutjes geweekt in een kopje heet water)
  • 2 verse rode pepers 
  • 1 stengel citroengras 
  • 1 centimeter verse koenjit (geelwortel of turmeric, vervang evt. door 1 eetlepel kurkumapoeder)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalotje 
  • ½ theelepel galangal
  • ½ theelepel zout

Voor de saus 

  • 1 theelepel olie
  • 200 ml kokosroom
  • 1 theelepel tamarindepasta
  • 1 volle theelepel palmsuiker of bruine suiker 
  • 4 á 5 blaadjes kaffir lime leaf (gesnipperd)
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 blikjes krabvlees
  • 1 limoen (sap)
  • zout

Groenten en noedels

In Nederland is het lastig om khanom jeen te vinden. Je kunt dan prima een ander type dunne rijstnoedels gebruiken.

  • 200 gram sperzieboontjes
  • 2 porties dunne rijstnoedels (khanom yeen of een ander type)
  • paar handjes verse kruiden (bijvoorbeeld koriander of Thaise basilicum)
  • ½ komkommer 
  • optioneel: handje taugé
  • optioneel: gekookt eitje

Bereidingswijze khanom jeen nam ya

  1. Begin met het maken van de currypasta. Hak alle ingrediënten daarvoor grof en maal alles tot een fijne pasta. Dat kan in een vijzel of met een staafmixer/blender. 
  2. Zet de sperzieboontjes op. Kook ze beetgaar.
  3. Verhit ondertussen 1 theelepel olie in een pan. Voeg de currypasta toe. Bak hem 2 á 3 minuten tot de geuren vrijkomen en het ‘rauwe’ smaakje ervan af is. 
  4. Voeg de kokosroom en toe en breng het aan de kook. Doe er vervolgens de tamarindepasta en suiker bij. Verwarm het rustig, tot de suiker is opgelost. Roer er daarna de kaffir limeblaadjes en vissaus bij. 
  5. Voeg de krab en het limoensap toe aan de pan. Roer voorzichtig door en draai het vuur laag, zodat de curry warm blijft. 
  6. Bereid de noedels volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Meestal is een paar minuutjes wellen in heet water voldoende.
  7. Maak ondertussen de overige garnituren klaar. Snijd de komkommer in dunne plakjes en hak de verse kruiden grof. 
  8. Leg op ieder bord een portie noedels. Schep de krabcurry eroverheen en leg de groenten en kruiden erbij. Eet smakelijk!

Meer weten over de Thaise keuken?