Jjimjilbang: wat eet je in de Koreaanse sauna?

Jjimjilbang: wat eet je in de Koreaanse sauna?

Chillen in een bubbel, bubbel, bubbelbad… Het badhuis is vaak een uitstekende plek voor authentieke ervaringen. Ik liet me vuurrood scrubben in de hamam in Marrakesh, dobberde in de prachtige Gellért baden in Boedapest en kwam helemaal tot rust in Japanse onsen hoog in de bergen. Ook in Zuid-Korea bezochten we het traditionele badhuis: de jjimjilbang.

Jjimjilbang, baby!

Tim en ik gingen voor onze Koreaanse sauna-ervaring naar Spa Land in Busan. Je vindt deze luxe spa in Shinsegae Centum City, het allergrootste winkelcentrum ter wereld. Het ‘natte’ gedeelte bestaat uit verschillende baden tussen de 18 en 48 graden. Mannen en vrouwen baden gescheiden. De vrouwenzone heeft ook drie buitenbaden. 

Het saunagedeelte (de daadwerkelijke jjimjilbang) is gemengd. Je moet hier een dikke katoenen pyjama aan. Lekker kuis! Er zijn 13 kamers, waaronder een Finse sauna, een licht verwarmde ‘Bali room’ en een ijskamer om in af te koelen. Ook is er een groot openlucht-voetenbad.

Terwijl ik meestal naar de sauna ga om in alle rust tot mezelf te komen, is de jjimjilbang meer een plek om te hangen met vrienden. Sommige jjimjilbangs hebben kamers waar je kunt gamen of karaoke zingen. Werkelijk iedereen zit met zijn telefoon te spelen en selfies te maken, ook in de sauna’s! Tsja, zo’n schattige lamb head towel (yangmeori) is natuurlijk te snoezig om niet mee op de foto te gaan. Veel jjimjilbang zijn 24/7 open en het is helemaal OK om er op de vloer te overnachten.

Drie jjimjilbang versnaperingen

Uiteraard is er in de jjimjilbang ook genoeg te eten en te drinken! Hier komen drie sweet treats to beat the heat:

Bingsu: schaafijs

Bingsu is schaafijs met zoete toppings. Denk aan fruitsiroop, gecondenseerde melk, stukjes fruit, sorbetijs en rode bonen. De variant met rode bonen heet patbingsu

Wij kozen voor de mango bingsu. Een grote bak schaafijs met mangosiroop, mangoroomijs, blokjes gemarineerde mango en knapperige amandelen. Dit is precies wat je wilt eten als je – in je zweterige pyjama – zit uit te dampen van de sauna.

Sikhye: zoete rijstdrank

Sikhye is een troebele rijstdrank. Hij smaakt mild en zoet. Er zitten zachte rijstkorrels in en vaak ook nog wat andere granen, zoals gerst. Je koopt het meestal in een blikje of flesje, al wordt het soms ook huisgemaakt. Koreanen menen dat het verkoelend werkt.

Sauna eieren

Eieren worden langzaam gegaard in de heetste sauna. Je eet ze als een hardgekookt ei. Ik zag veel Koreanen met een rekje eieren rondlopen, maar ik heb ze zelf niet geprobeerd.

Spa Land Busan

Meer weten over eten & drinken in Zuid-Korea?

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *