Jjim galbi: dit moet je proeven in Daegu (Zuid-Korea)

Jjim galbi: dit moet je proeven in Daegu (Zuid-Korea)

Wie houdt er nou niet van ribs?! Galbi is eigenlijk een sparerib van de grill, die je eet in een Korean BBQ-restaurant. Maar de Koreanen maken er ook een heerlijke stoofpot mee: jjim galbi. Het vlees is boterzacht en bedekt met een pittige, licht zoete saus. 

Jjim galbi wordt gemaakt met vet vlees, dat heel zacht wordt door het lang te stoven. Het vlees neemt tegelijkertijd de smaak op van de knoflook, ui, gember, sojasaus en sesam die erbij gaat. Lekker!

Hoe eet je jjim galbi? 

Jjim galbi wordt meestal opgediend in een metalen kommetje. Jeeet het met verschillende Koreaanse bijgerechten, zoals kimchi, pickles en salades. Ook komen er andere smaakmakers op tafel, zoals pinda’s, kleine gefrituurde visjes, loeihete pepertjes en hele tenen rauwe knoflook (jep, de Koreanen zijn echt dól op knoflook). Het is de bedoeling dat je een schepje vlees op een sla- of perillablad legt, samen met wat smaakmakers. Dit vouw je tot een pakketje en prop je in je mond. 

Als je al het vlees op deze manier hebt opgegeten, schep je wat witte rijst in de kom. Zo kun je tot de laatste lepel van de saus genieten. 

jjim galbi

Jjim galbi street in Daegu

Het het district Dongin-dong in Daegu zit een straat met een stuk of 15 restaurantjes, die allemaal gespecialiseerd zijn in één gerecht: jjim galbi. Dit is de plek waar in de jaren zeventig de originele hot & spicy jjim galbi zou zijn ontstaan. 

Tim en ik aten bij Bongsan Jjim Galbi. 9-18, Dongdeok-ro 36-gil, Daegu. Echt knus is het niet, want je zit aan kale tafels onder TL-verlichting. Maar LEKKER! De bediening is ook super vriendelijk. Toen we wat twijfelend naar alle bakjes op tafel keken, stond er direct een Koreaanse dame aan tafel om ons te helpen. Ze knipte de stukken vlees met een schaar in stukken. Hup hup, een stukje vlees op een slablad, hele teen knof erop, schepje van dit, lepeltje van dat. Nassen maar! Ze deed het hapje nog nét niet in onze mond. 

Prijs: Korean beef: 28.000 won (+/ 21 euro) per persoon of Australian beef voor 18.000 won (+/- 13 euro) per persoon.

Meer weten over Koreaans eten en drinken?