Eating Korea, deel 6: restaurants in Jeonju

Eating Korea, deel 6: restaurants in Jeonju

Jeonju staat bekend als dé culinaire bestemming van Zuid-Korea. In 2012 werd de stad uitgeroepen tot Unesco City of Gastronomy. Het is de geboorteplaats van bibimbap en tevens de beste plek om dit rijstgerecht te proeven.

Jeonju heeft een levendige street food scene. Men eet hier het pittigste eten van Zuid-Korea en de inwoners zijn gek op makgeolli (rijstwijn). Geen wonder dat Graham Holliday, tijdens het schrijven van zijn boek Eating Korea, uitkeek naar een bezoek aan deze stad! Hieronder lees je wat hij at en waar.

Gajeok Hwaegwan (가족회관)

 • Wat schaft de pot? Jeonju bibimbap. Bibimbap is een rijstgerecht met van alles erop en eraan. Iedere regio heeft zijn eigen variant. In Jeonju bestaat het uit een kom rijst met groenten, noten, een rauw ei, granen, vlees, taugé en natuurlijk een schep rode peperpasta. En dan zijn er ook nog de bijgerechten: zoete aardappelblokjes met sesam, pickles van radijs, gefermenteerde visjes en pruimen, paddenstoelen, kimchi, noedels met sesam en nog veel meer. Erbij drinkt Holliday moju, een licht alcoholische drank met ginseng, kaneel en jujuba – qua smaak vergelijkbaar met koude glühwein.
 • Locatie: Gajeok Hwaegwan, Wansan-gu Joongang-dong 3-ga 30, Jeonju, Jeollabuk-do (전주시 완산구 중앙동 3가 80번지).
 • Holliday’s sfeerimpressie: “The problem with bibimbap is the look of it. It looks beautiful when it is served, with the ingredients laid out inside the bowl like a sunflower. But once you’ve mixed up the ingredients, as you must do to eat it, it looks a little different, less like the stunner you picked up in that Seoul bar that night and more like the one you woke up to the morning after.”   

Jeonju

Namwon Chueotang 

 • Wat schaft de pot? Chueotang (추어탕), “moddervissoep”. Het is een dikke soep, bijna een kruising tussen een stoofschotel en pap, gemaakt van een vis die in de rijstvelden leeft. Het gerecht is vlammend heet, met flink veel knoflook en wat radijsblad voor de verkoeling. 
 • Locatie: Holliday at dit gerecht in Namwon, zo’n 50 kilometer ten zuiden van Jeonju. Namwon is agrarisch gebied, waar vooral rijst, aardbeien en groente verbouwd wordt. In Jeonju schijnt ook een restaurant te zitten dat exact dit gerecht maakt (met de weinig verrassende naam Namwon Chueotang), maar daarvan heb ik geen adres kunnen vinden.
 • Holliday’s sfeerimpressie: “You could almost wade through a bowl of chueotang; eating it, I could almost imagine I was devouring an entire swarth of rice paddy.”   

Jeonju

Makgeolli Sul Jjib / Yetchon Makgeolli

 • Wat schaft de pot? Alcohol. Met bijgerechten weliswaar, maar het hoofdgerecht hier is alcohol. Hoe het werkt: dit soort zaken serveren talloze kleine gerechten, maar je krijgt je eten alleen in combinatie met een kan makgeolli, troebele Koreaanse rijstwijn. Als de kan leeg is bestel je een nieuwe, en pas dan krijg je meer gerechtjes. Denk aan inktvis, kimchi, mosselen, tofu en salades.  
 • Locatie: Dat is de vraag. In Eating Korea wordt Makgeolli Sul Jjib beschreven als een van de bekendste plekken in Jeonju, maar Google heeft er nog nooit van gehoord. Lonely Planet raadt Yetchon Makgeolli aan, maar die schijnt – op het adres dat Lonely Planet noemt – permanent gesloten te zijn. Er lijkt ook nog een andere te zijn, op 843-16, Seosin-dong, Wansan-gu, Jeonju, Jeollabuk-do.
 • Holliday’s sfeerimpressie: “Before I even entered, I felt tomorrow’s hangover tap me on the shoulder.”   

Jeonju

Hyuandai-Ok

 • Wat schaft de pot? Kongnamul gukbap, ansjovisbouillon met taugé en rijst. De soep wordt geserveerd met twee zachtgekookte eieren en een paar kleine bijgerechten (garnaaltjes, kimchi en gefermenteerde octopus).
 • Locatie: Er zijn inmiddels zo’n 1.500 vestigingen van Hyundai-Ok in Zuid-Korea. De Lonely Planet verwijst naar de vestiging in Nambu Market, met deze routebeschrijving: ga de markt in via de zuidelijke ingang en ga de steeg aan je linkerhand in. Het restaurant zit tegenover een winkeltje dat manden verkoopt. Op TripAdvisor staat dit adres, dat hoogstwaarschijnlijk dezelfde locatie betreft: Huyandai-Ok Nambusijang, 63 Pungnammun 2-gil, Pungnam-dong, Wansan-gu, Jeonju, Jeollabuk-do.
 • Holliday’s sfeerimpressie: “As I bent in toward my kongnamul gukbap and supped at it, the chile forehead sweats began to bleed my hangover out. The guttural groans of my fellow sufferers resounded around Hyundai-Ok.”   

Jeonju

Meer weten over eten in Jeonju en Zuid-Korea?

Eating Korea is o.a. te bestellen via bol.com:


Foto’s via Pixabay.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *