Moet je proeven: Jeonju bibimbap, een kunstwerk van rijst & steak tartaar

Moet je proeven: Jeonju bibimbap, een kunstwerk van rijst & steak tartaar

Jeonju bibimbap is een plaatje: op een bedje van warme rijst liggen kleurrijke, verse ingrediënten tentoongesteld. Als een stralende zon ligt in het midden een eidooier. Maar als je het wilt eten zoals het hoort, staat je wat te doen: je moet het kunstwerkje verwoesten, door het gerecht niets ontziend door elkaar de scheppen.

Bibimbap betekent ‘gemixte rijst’. Wat de bibimbap in Jeonju zo bijzonder maakt, is het gebruik van rauw vlees. Het rijstgerecht wordt opgediend met steak tartaar, yukhoe (kijk hier voor mijn recept!). Je kunt dit gerecht in veel (gespecialiseerde) restaurants vinden, in Jeonju en in de rest van Zuid-Korea.

Jeonju bibimbap bij Hankookkwan (한국관)

Wij belandden voor een late lunch bij Hankookkwan, in het hart van toeristisch Jeonju. Zelfs rond een uur of drie was het restaurant goed gevuld. De zaak schijnt zo populair te zijn, dat je soms buiten in de rij moet wachten op een plekje.

Het restaurant ligt in het Hanok Village, vlakbij het paleis. De inrichting is simpel: houten tafels en stoelen, wat simpele prenten aan de wand. Naast Jeonju bibimbap serveren ze ook dolsot bibimbap, met gebakken rundvlees. Deze variant wordt opgediend in een gloeiend hete stenen kom. Door de hitte van de kom vormt de rijst onderin een knapperig korstje.

Bibimbap & bijgerechten

De Jeonju bibimbap wordt opgediend in een verwarmde koperen schaal. Onderop ligt rijst met een flinke klodder gochujang, rode peperpasta. Daarbovenop allerlei fijngesneden ingrediënten, keurig uitgestald per soort: reepjes shiitake, komkommer, wortel en ingelegde radijs. Een beetje gosari, een licht bittere plant die in de Koreaanse bergen groeit. Mungbonengelei en knapperige taugé. Wat spinazie en dunne plakjes peer. Een hoopje sesamzaad en wat pijnboompitten. In het midden ligt de steak tartaar, met daar bovenop een rauwe eidooier.

De combinatie van al deze ingrediënten is zó lekker. Vers, verfijnd, met veel verschillende smaken die perfect bij elkaar passen. Het water loopt me in de mond terwijl ik dit opschrijf. 

Jeonju Bibimbap

Zoals gebruikelijk in Zuid-Korea, serveert Hankookkwan een flink aantal bijgerechten: wat kimchi, aardappelsalade en een salade van ei met gegrilde groene peper. Glibberige, gelei-achtige noedels met komkommer. De pannenkoek met zeevruchten en bosui was misschien wel de lekkerste die we geproefd hebben. Een van de bijgerechten is  typisch voor Jeonju: hwangpomook, een gelei van mungbonen met gekruid gehakt ernaast. 

We bestellen ook een karaf moju. Dit is Koreaanse rijstwijn die uren is gekookt met allerlei kruiden en specerijen, een beetje zoals glühwein. Hij is wat mij betreft te zoet en kruidig om bij de maaltijd te drinken, maar het is heerlijk om de maaltijd mee af te sluiten.

Locatie: Hankookkwan (한국관), 31 Taejo-ro, Wansan-gu, Jeonju, Zuid-Korea.

Hankookkwan is heel betaalbaar, al vind je buiten het toeristische centrum waarschijnlijk goedkopere opties. Voor een kom Jeonju bibimbap betaal je 15.000 won. De dolsot bibimbap is 13.000 won. Een karaf moju kost 8.000 won.

Meer weten over Koreaans eten?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *