Eating Korea, deel 5: het eiland Jeju

Eating Korea, deel 5: het eiland Jeju

Voor het volgende gedeelte van de culinaire tour door Zuid-Korea reizen we af naar het eiland Jeju. Dit eiland wordt ook wel ‘het Hawaïi van Zuid-Korea’ genoemd, vanwege het subtropische klimaat, de vulkanen en prachtige stranden. Duikersvrouwen – gemiddeld een jaar of zeventig – duiken hier zonder zuurstoftanks de diepte in, op zoek naar zeekomkommer, wieren, inktvis en schaal- en schelpdieren.

Vanwege de geïsoleerde ligging is de lokale keuken op Jeju anders dan op het vasteland. Er wordt veel gebruik gemaakt van verse groenten, in tegenstelling tot in de rest van Zuid-Korea, waar zo’n beetje alles ingelegd wordt. Het eten is bovendien minder pittig.

En er is nóg een reden dat de keuken op Jeju afwijkt, legt een professor uit in Eating Korea. Tot in de negentiende eeuw was dit afgelegen eiland het Alcatraz van Zuid-Korea: hier werden de gevangenen en opstandelingen naartoe verbannen. Terwijl op het vasteland een verschil ontstond tussen het eten van de elite en het gewone volk, was er op Jeju alleen simpel voedsel te verkrijgen.

Tot zover de achtergronden. De belangrijkste vraag is immers: wat & waar moet je eten?

Golmok Sikdang (골목식당), Dongmun Market

  • Wat schaft de pot? Handgemaakte boekweitnoedels in fazantenbouillon.
  • Locatie: Golmok Sikdang ligt in Dongmun Market, in het centrum van Jeju-si. Adres: 1347-1 Ido-1Dong, Jeju City (tel.: 064-757-4890).
  • Holliday’s sfeerimpressie: “It was like walking into a remote English village pub. I half expected the clock to stop ticking, the locals to turn and stare, and a dog by a fire to growl at me. It looked like something from the seventies, and for good reason: it was from the seventies.”   

Jeju

Jeju ttosok (centrum Jeju-si)

  • Wat schaft de pot? Mrs. Kang, die dit restaurant bestiert, maakt drie traditionele gerechten: bingtteok (een dunne crêpe van boekweitmeel met fijn gesneden radijs), okdom gui (gegrilde vis) en mom-guk (bouillon van varkensvlees en zeewier).
  • Locatie: Jeju ttosok, 27-1, Donggwang-ro 1-gil, Jeju-si, Jeju-do (Ido 1(il)-dong). Het zaakje heeft een oranje-blauw-groen-gestreepte luifel. (NB. Op internet vind je ook dit adres terug, dat op hetzelfde punt uitkomt: 1260-29 Idoil-dong, Cheju, Jeju-do – waarschijnlijk door het veranderde Koreaanse adressensysteem.) 
  • Holliday’s sfeerimpressie: “The mom-guk seemd to writhe like a trapped serpent inside the bowl as it bubbled, squirmed and hissed at me. It was an unimaginable soup. Steamy green vapors rose like seaborne butterflies from the cauldron on my table. This mom-guk was emerald, complex, and divine. It was the single biggest revelation on my journey so far.”   

Jeju

Jeju Haemul Bap (aan de noordkust)

  • Wat schaft de pot? Haemul bap: rijst met allerlei lekkers uit de zee. Zeekomkommer, abalone, mosselen, zeewier en groenten. Geserveerd met gebakken eieren, kimchi, een klein vissoepje en wat sashimi.
  • Locatie: Hier weer hetzelfde als hierboven: twee adressen, dezelfde plek. Jeju Haemul Bap, 313-1 Oedo-dong, Jeju City. (En ook: 14-6, Woldae 3-gil, Jeju City)
  • Holliday’s sfeerimpressie: “ The haemul bap was like a happy seal bobbing in the harbor. It was full of ‘look at me, and me, and me, over here’ ingredients. Beneath the steam and the sizzle, the bowl seemed to grow the curious whiskers of this seal. They reached out, prodding me to eat.”   

Jeju

Meer weten over eten in Zuid-Korea?

Eating Korea is o.a. te bestellen via bol.com:


Foto’s via Pixabay.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *