Zin in een originele ovenschotel? Probeer deze Japanse gratin met miso, pompoen, aubergine en gekaramelliseerde uienringen. Oishii!
Japanse spinaziesalade met miso-sesamdressing

Deze snelle Japanse spinaziesalade lijkt simpel, maar door de dressing met miso en sesam zit hij barstensvol smaak. Heerlijk bij een stukje gegrilde kip of vis.
Ik maak deze salade met zijdentofu bovenop. Dat geeft de salade iets fris en maakt hem net wat meer bijzonder. Maar ook zonder zijdentofu is deze Japanse spinaziesalade heerlijk!
Over de ingrediënten
Ponzusaus: Dit is een friszure sojasaus die op smaak wordt gebracht met citrusvruchten (zoals citroen en yuzu, een Japans citrusvruchtje). Als smaakmakers wordt er verder mirin, rijstazijn, bonitovlokken (gedroogd schaafsel van tonijn) en zeewier toegevoegd. Als je geen ponzusaus kunt vinden, is het eenvoudig te vervangen door lichte sojasaus te mengen met een scheutje vers citroen- of limoensap. Heerlijk als dressing in salades en bij sashimi.
Zijdentofu: Zijdentofu wordt, zoals alle tofu, gemaakt van sojabonen. Het is zacht, bijna puddingachtig van structuur. Je kunt zijdentofu rauw eten. (Tofu-fan? Lees dan dit verhaal over 7 gangen in de tofu-hemel in Kyoto, Japan).
Miso: Gefermenteerde sojapasta. Het fermentatieproces duurt enkele maanden tot een paar jaar. De witte variant (shiromiso, gemaakt met rijst) is relatief mild en zoet. De rode (shinsomiso, gemaakt met gerst) is zouter en heeft een wat heftigere fermentatie-smaak. In deze dressing gebruik ik witte miso. Ook lekker in een Japanse gratin met aubergine en pompoen!
Ingrediënten (voor 2 personen)
Voor de dressing:
- 4 eetlepels ponzu (evt. vervangen door sojasaus met scheutje citroensap)
- 2 theelepels misopasta
- halve theelepel sesamolie
- 2 centimeter verse gember (geraspt)
- mespuntje suiker
- 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
Voor de salade:
- 200 gram verse spinazie
- 100 gram zijdentofu
- optioneel: extra sesamzaadjes om te bestrooien
Bereidingswijze Japanse spinaziesalade
- Meng eerst alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Zet dit eventjes opzij.
- Blancheer de spinazie. Dat is heel simpel: dompel de spinazie in porties een paar seconden onder in kokend water, tot de blaadjes slinken. Haal de spinazie er snel uit (met een schuimspaan of door te blancheren in een zeef) en spoel hem daarna af onder koud stromend water. Knijp voorzichtig het vocht eruit en doe de spinazie in een schaal.
- Meng ¾ van de dressing door de spinazie en hussel goed door.
- Snijd de zijdentofu voorzichtig in plakken. Leg de plakjes bovenop de spinazie. Schep de resterende dressing over de tofu. Bestrooi tot slot met sesamzaadjes.
Meer weten over Japans eten?
- Recepten:
- Ga aan de slag met één van mijn andere Japanse recepten of snuffel tussen mijn recepten uit andere Aziatische keukens.
- Meer vegetarische recepten.
- Dol op tofu? Probeer ook eens Chinese mapo tofu, Thaise avocadosalade met gerookte tofu of Koreaanse stoofschotel met kimchi, speklappen en tofu.
- Check het kookboek Ramen van Tove Nilsson of The Complete Asian Cookbook van Charmaine Solomon.
- Ingrediënten:
- Lees meer over bijzondere Japanse producten: stinky natto, Japanse pickles (tsukemono) en Japanse whisky.
- Bekijk de lijst met Japanse ingrediënten
- Ga shoppen bij de Koreaans-Japanse toko Kokoro in Den Haag, of bij toko Wah Nam Hong.
- Uit eten & op reis:
- Lees mijn reis- & eetverhalen over Japan.