Gebakken Japanse rijstballetjes met miso

Gebakken Japanse rijstballetjes met miso

Wil je eens wat anders dan gestoomde of gekookte rijst? Probeer dan deze krokant gebakken Japanse rijstballetjes met misopasta, sesam en shisoblad: miso yaki-onigiri.

Onigiri heb je misschien wel eens eerder gezien. Je ziet het meestal als een driehoekje van rijst, gevuld met bijvoorbeeld tonijn of krab, gewikkeld in zeewier. In Japan zijn deze ‘rijst-driehoekjes’ overal te koop als snack. 

De variant die ik hier maak wordt in de pan gebakken, waardoor de buitenkant lekker knapperig wordt.

Over de ingrediënten:

  • Miso: Gefermenteerde sojapasta met een diepe smaak. De witte variant (shiromiso, gemaakt met rijst) is relatief mild en zoet. De rode (shinsomiso, gemaakt met gerst) is zouter en heeft een wat heftigere fermentatie-smaak. In dit recept gebruik ik witte miso. Let goed op tijdens het bakken, want miso brandt snel aan. Ook lekker in een gratin met aubergine en pompoen of in Japanse spinaziesalade. En wat dacht je van een boterige misosaus bij groene asperges?
  • Mirin: Japanse zoete rijstwijn. Alleen geschikt om mee te koken (in marinades bijvoorbeeld); absoluut niet om op te drinken. Echte mirin (die alleen bestaat uit rijst, water en de fermentatiestarter koji – zonder toegevoegde suikers) is vaak lastig te vinden; in de toko vind je meestal aangezoete azijn.
  • Shisoblad: Groen blad met een heel kruidige, “warme” smaak, die wat weg heeft van anijs, basilicum en kaneel. Het wordt ook wel perillablad genoemd. Ook lekker in Aziatische tofu caprese en bij Koreaanse steak tartaar.

De balletjes combineren goed met een frisse tomaten-pickle of één van de Koreaanse pickles. Eet er Japanse kipgehaktballetjes bij en je hebt een topmaal.

Ingrediënten (2 personen)

  • 150 gram sushirijst
  • 2 eetlepels mirin
  • 1 flinke eetlepel miso
  • 1 theelepel suiker
  • 3 shisoblaadjes (zie foto)
  • 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
  • 1 á 2 theelepels sesamolie
  • flinke snuf zout
  • klontje boter

Bereidingswijze Japanse rijstballetjes

  1. Kook de rijst tot hij net gaar is. Laat de rijst iets afkoelen.
  2. Meng de misopasta met de suiker en mirin. Zet dit even apart.
  3. Snijd de shisoblaadjes doormidden en daarna in heel dunne reepjes. Dit gaat het makkelijkst door de blaadjes op elkaar te leggen, ze op te rollen tot een strak rolletje en er dan reepjes van te snijden.
  4. Meng de rijst met de reepjes shiso, sesamzaad, sesamolie en een flinke snuf zout.
  5. Maak van het rijstmengsel balletjes ter grootte van een golfbal. Druk ze iets plat.
  6. Bestrijk de rijstballetjes aan beide zijden met het miso-mengsel.
  7. Verhit een klontje boter in een pan. Bak de balletjes aan beide kanten, tot ze lichtbruin en knapperig zijn (ongeveer 1 minuut per kant). Let op: zet het vuur niet te hoog, want miso brandt heel snel aan!

Meer weten over Japans eten?