Japanse pickle van tomaat

Japanse pickle van tomaat

Een net wat anders-dan-anders bijgerecht: Japanse pickle van tomaat. Eet dit met Japanse kipgehaktballetjes en rijstballetjes met miso en je hebt een heerlijke originele maaltijd.

Ik schreef het al eerder: Japanners zijn dol op pickles. Ze eten het bij vrijwel iedere maaltijd. Er zijn verschillende soorten: zoetzure pickles, zoute pickles, pickles die ook gefermenteerd zijn… In mijn blog over tsukemono lees je alles over de verschillende Japanse pickles. Meer weten over de verschillende technieken? Lees dan mijn blog over fermenteren, inleggen en conserveren.

Deze Japanse pickle van tomaat wordt ingelegd in sanbaizu, een mengsel van rijstazijn, sojasaus en mirin (zoete rijstwijn). Er gaat ook dashi bij, Japanse bouillon op basis van zeewier en tonijn. Superhandig: dashi is bij de toko kant-en-klaar te koop in kleine zakjes. Meer over Japanse ingrediënten lees je hier.

Gebruik voor dit recept rijpe tomaten. Dat zorgt ervoor dat het eindresultaat zoet en verfrissend is. Zin in meer pickles? Kijk ook eens bij mijn 5 snelle Koreaanse pickles!

Ingrediënten

  • +/- 8 kleine rijpe tomaten (ik gebruik Tasty Tom; maar een heel bakje cherrytomaten kan ook)
  • 1 zakje dashi (let op: als je het helemaal vega wilt, kun je bouillon gebruiken op basis van alleen zeewier)
  • 100 milliliter heet water
  • 200 milliliter rijstazijn
  • 2 eetlepels suiker (als je sushi-azijn gebruikt in plaats van pure rijstazijn, kun je iets minder suiker gebruiken)
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • halve theelepel zout

Bereidingswijze Japanse pickle van tomaat

  1. Snijd met een scherp mes een kruisje in de onderkant van de tomaat (alleen de schil, dus snijd niet te diep).
  2. Zet 2 grote pannen klaar. Eentje met kokend heet water, eentje met (ijs)koud water.
  3. Dompel de tomaten +/- 20 seconden onder in kokend water. Laat ze daarna snel afkoelen in het koude water.
  4. Verwijder het schilletje van de tomaten.
  5. Meng de overige ingrediënten tot een marinade. Proef en voeg eventueel nog wat azijn, sojasaus of mirin toe, als je het geheel wat zuurder, zouter of zoeter wilt maken.
  6. Leg de tomaatjes in de marinade en laat ze minimaal 2 uur trekken (maar een hele nacht kan ook).

Meer weten over Japans eten?