Wil je eens wat anders dan gestoomde of gekookte rijst? Probeer dan deze krokant gebakken Japanse rijstballetjes met misopasta, sesam en shisoblad.
Japanse gegrilde maïs met miso

Japanse maïs met miso, boter en een vleugje sojasaus. Hoe goed klinkt dat? De maïs houdt zijn natuurlijke, zoete smaak en krijgt een flinke umami-boost door de miso. Laat alles even karameliseren in de grillpan of op de barbecue en je hebt een fantastisch bijgerecht.
Nog even kort iets over de ingrediënten:
- Miso: dit is een gefermenteerde sojapasta met een diepe smaak. De witte variant (shiromiso, gemaakt met rijst) is relatief mild en zoet. De rode (shinsomiso, gemaakt met gerst) is zouter en heeft een wat heftigere fermentatie-smaak. In dit recept gebruik ik witte miso. Let goed op tijdens het bakken, want miso brandt snel aan. Ook lekker in een gratin met aubergine en pompoen of in Japanse spinaziesalade. En wat dacht je van een boterige misosaus bij groene asperges?
- Mirin: dit is Japanse zoete rijstwijn. Alleen geschikt om mee te koken (in marinades bijvoorbeeld); echt niet lekker om op te drinken. Echte mirin (die alleen bestaat uit rijst, water en de fermentatiestarter koji – zonder toegevoegde suikers) is vaak lastig te vinden; in de toko vind je meestal aangezoete azijn.
Ingrediënten (voor 2 maïskolven)
- 2 liter water
- theelepel zout
- 2 maïskolven (schoongemaakt)
- optioneel: furikake (of een mix van gedroogd Japans zeewier en sesamzaadjes) en/of 1 bosuitje (gesnipperd, om te bestrooien)
Misoboter
- 3 eetlepels boter (ongezouten)
- 3 theelepels misopasta
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel mirin
Bereidingswijze Japanse maïs met miso
- Breng een pan water met een theelepel zout aan de kook. Doe de maïskolven erin en zorg dat ze geheel onder water staan. Kook de maïs ongeveer 8 minuten.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de misoboter door elkaar. Zet dit even opzij tot de maïs klaar is.
- Laat de maïskolven ietsjes afkoelen en bestrijk ze vervolgens met de helft van de misoboter. Dit kan gewoon met je handen.
- Bak de maïskolven een paar minuten rondom in een hete grillpan (of beter nog: op de barbecue!). De maïs mag beste een beetje kleuren. Het is lekker als de suikers in de miso en mirin karameliseren, maar let opdat het niet verbrandt.
- Haal de maïskolven uit de pan zodra ze rondom lichtjes geblakerd zijn. Bestrijk ze met wat overgebleven misoboter.
- Bestrooi de maïs met wat furikake, sesamzaad, gedroogde zeewiersnippers en/of bosui.
Meer weten over Japans eten?
- Recepten:
- Ga aan de slag met één van mijn andere Japanse recepten of snuffel tussen mijn recepten uit andere Aziatische keukens.
- Meer vegetarische recepten.
- Check het kookboek Ramen van Tove Nilsson of The Complete Asian Cookbook van Charmaine Solomon.
- Ingrediënten:
- Lees meer over bijzondere Japanse producten: stinky natto, Japanse pickles (tsukemono) en Japanse whisky.
- Bekijk de lijst met Japanse ingrediënten
- Ga shoppen bij de Koreaans-Japanse toko Kokoro in Den Haag, of bij toko Wah Nam Hong.
- Uit eten & op reis:
- Lees mijn reis- & eetverhalen over Japan.
- Ga ramen eten bij Momiji Ramen in Den Haag!