Japanse gegrilde maïs met miso

Japanse gegrilde maïs met miso

Japanse maïs met miso, boter en een vleugje sojasaus. Hoe goed klinkt dat? De maïs houdt zijn natuurlijke, zoete smaak en krijgt een flinke umami-boost door de miso. Laat alles even karameliseren in de grillpan of op de barbecue en je hebt een fantastisch bijgerecht.

Nog even kort iets over de ingrediënten:

  • Miso: dit is een gefermenteerde sojapasta met een diepe smaak. De witte variant (shiromiso, gemaakt met rijst) is relatief mild en zoet. De rode (shinsomiso, gemaakt met gerst) is zouter en heeft een wat heftigere fermentatie-smaak. In dit recept gebruik ik witte miso. Let goed op tijdens het bakken, want miso brandt snel aan. Ook lekker in een gratin met aubergine en pompoen of in Japanse spinaziesalade. En wat dacht je van een boterige misosaus bij groene asperges?
  • Mirin: dit is Japanse zoete rijstwijn. Alleen geschikt om mee te koken (in marinades bijvoorbeeld); echt niet lekker om op te drinken. Echte mirin (die alleen bestaat uit rijst, water en de fermentatiestarter koji – zonder toegevoegde suikers) is vaak lastig te vinden; in de toko vind je meestal aangezoete azijn.

Ingrediënten (voor 2 maïskolven)

  • 2 liter water
  • theelepel zout
  • 2 maïskolven (schoongemaakt)
  • optioneelfurikake (of een mix van gedroogd Japans zeewier en sesamzaadjes) en/of 1 bosuitje (gesnipperd, om te bestrooien)

Misoboter

  • 3 eetlepels boter (ongezouten)
  • 3 theelepels misopasta
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel mirin

Bereidingswijze Japanse maïs met miso

  1. Breng een pan water met een theelepel zout aan de kook. Doe de maïskolven erin en zorg dat ze geheel onder water staan. Kook de maïs ongeveer 8 minuten.
  2. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de misoboter door elkaar. Zet dit even opzij tot de maïs klaar is. 
  3. Laat de maïskolven ietsjes afkoelen en bestrijk ze vervolgens met de helft van de misoboter. Dit kan gewoon met je handen. 
  4. Bak de maïskolven een paar minuten rondom in een hete grillpan (of beter nog: op de barbecue!). De maïs mag beste een beetje kleuren. Het is lekker als de suikers in de miso en mirin karameliseren, maar let opdat het niet verbrandt.
  5. Haal de maïskolven uit de pan zodra ze rondom lichtjes geblakerd zijn. Bestrijk ze met wat overgebleven misoboter.
  6. Bestrooi de maïs met wat furikake, sesamzaad, gedroogde zeewiersnippers en/of bosui.

Meer weten over Japans eten?