Japanse komkommersoep met zalm

Japanse komkommersoep met zalm

Vorig jaar met kerst maakte ik dit recept van rauwe zalm met verschillende komkommerbereidingen. Très chic, maar ook érg veel werk: verschillende dressings, kleine rettichpakketjes, een toefje van dit, een likje van dat… Ik bedacht een vereenvoudigde versie voor ‘gewone’ etentjes: Japanse komkommersoep met zalm. Je bent hier nog steeds wel eventjes mee bezig, maar het is een heel stuk minder bewerkelijk. En het resultaat is reuze feestelijk!

Ingrediënten (2 personen)

Voor de Japanse komkommersoep
  • 1 komkommer
  • 100 milliliter dashi (evt. te vervangen door groente- of kippenbouillon)
  • 2 eetlepels sushiazijn
  • 1 theelepel sesamolie
  • sap van een halve citroen
  • 2 centimeter verse gember (geraspt)
Voor de citrusvinaigrette
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel yuzusap (evt. te vervangen door citroensap)
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • rasp van 1 citroen
  • rasp van 1 limoen
Voor de afwerking
  • 2 radijsjes
  • 100 gram verse zalm
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels furikake
  • 1 eetlepel mayonaise
  • halve tot 1 hele theelepel wasabi (afhankelijk van hoe scherp je de wasabimayo wilt maken)
  • 2 sjalotten
  • 3 eetlepels tempurabeslag
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 bakje wakame

Verder nodig:

  • zout en peper naar smaak
  • staafmixer of blender
  • een steekring van +/- 8 centimeter in diameter

Bereidingswijze

De Japanse komkommersoep

De soep kun je eventueel ’s ochtends of een dag van tevoren maken. Als je hem tot het opdienen in de koelkast bewaart, blijft hij frisgroen en lekker.

  1. Snijd de komkommer in blokjes en doe ze in een kom. Voeg de andere ingrediënten voor de soep toe. Pureer alles met een staafmixer of blender tot een gladde soep. Voor het mooiste resultaat, haal je de soep vervolgens door een fijne zeef. Proef en voeg zout en zwarte peper toe naar smaak. Zet de soep in de koelkast tot gebruik.
De overige onderdelen
  1. Maak de citrusvinaigrette door alle ingrediënten voor de vinaigrette stevig door elkaar te kloppen. Zet opzij.
  2. Snijd de radijsjes in heel dunne plakjes. Marineer de radijsjes in 2 eetlepels van de citrusvinaigrette. Zet ook dit opzij tot je de borden gaat opmaken.
  3. Snijd de zalm in blokjes, zodat je een mooie tartaar krijgt. Meng dit met 2 eetlepels sojasaus en 1 eetlepel furikake. Zet opzij.
  4. Maak de wasabimayo door simpelweg de mayonaise met de wasabi te mengen. Zet ook dit even apart.
  5. Bereid de sjalotten-tempura voor. Maak de sjalotten schoon en snijd ze in ringen van +/-2 millimeter dik. Je gebruikt nu alleen de grootste ringen (de rest kun je ongetwijfeld de volgende dag in een ander gerecht verwerken). Maak ook het tempurabeslag zoals aangegeven op de verpakking. 
Het gerecht afmaken
  1. Vlak voor het serveren ga je de sjalotten-tempura afmaken. Laat de olie op hoog vuur goed heet worden. Haal de sjalottenringen door het beslag en frituur ze tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  2. Nu kun je beginnen met het opmaken van de borden.
    • Zet een steekring op het bord. Neem 2 eetlepels wakame. Knijp er iets van het vocht uit en doe  een laag van +/- een halve centimeter in de ring. Druk licht aan. Doe er vervolgens een portie zalmblokjes (50 gram per persoon) bovenop. Druk weer licht aan.
    • Bestrooi de zalm met een eetlepel furikake. Doe er daarna drie toefjes wasabimayo op. Leg de ingemaakte radijsjes en sjalotten-tempura erboven op. Verwijder nu voorzichtig de steekring.
    • Schenk de Japanse komkommersoep rondom het zalmtorentje. Dit gaat het makkelijkst uit een maatbeker o.i.d., maar scheppen met een lepel kan ook. Druppel er tot slot wat citrusvinaigrette overheen. Tadaaaaa!

Meer weten over Japans eten?