Japanse kipgehaktballetjes (tsukune)

Japanse kipgehaktballetjes (tsukune)

Yum! Tsukune zijn Japanse kipgehaktballetjes die tijdens het grillen worden bestreken met een gekaramelliseerde sojasaus. De balletjes worden traditioneel aan een satéprikker geregen en geroosterd boven een houtskool grill. Omdat ik dat in mijn keuken nogal veel gedoe vind, grill ik ze gewoon in de grillpan. Minder gedoe, net zo lekker!

In Japanse teriyaki-restaurants krijg je soms een rauwe eidooier bij je tsukune. Ik kies voor andere toppings: Japanse mayonaise, ringetjes bosui en reepjes shisoblad. Shisoblad is een groen blad met een heel kruidige smaak, een beetje zoals anijs of kaneel. Ik koop het bij de toko Wah Nam Hong.

Niet traditioneel maar wel héérlijk: een beetje sriracha-saus over je Japanse kipgehaktballetjes. Sergio Herman doet dit bij de kipballetjes uit zijn boek Sergio’s smaakmakers en dat geeft ook deze balletjes precies de kick die ze nodig hebben. Strooi er nog wat furikake over – een crunchy strooisel van onder andere geroosterde sesamzaadjes en zeewier – en de balletjes zijn helemaal af.

Deze tsukune zijn heerlijk met gebakken rijstballetjes met miso en sesam. Serveer er ingemaakte tomaatjes bij als frisse tegenhanger.

Ingrediënten (2 personen)

Voor de saus

  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels mirin
  • 1 theelepel sesamolie
  • 4 eetlepels water

Voor de gehaktballetjes

  • 300 gram kipgehakt
  • 2 centimeter verse gember (geraspt)
  • 1 bosuitje (fijngesneden)
  • 50 gram panko (Japans broodkruim) of paneermeel (of een combinatie van beide)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 ei
  • halve theelepel witte peper (evt. te vervangen door zwarte peper)
  • zout (naar smaak)

Om te serveren

  • Japanse mayo
  • sriracha
  • ringetjes bosui
  • furikake
  • optioneel: shisoblad (vers, in dunne reepjes)

Bereidingswijze Japanse kipgehaktballetjes

  1. Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes door elkaar. Draai er balletjes van ter grootte van een golfbal, of maak er kleine worstjes van. Het is even kliederen, want het gehakt plakt nogal. Het helpt als je je handen invet met wat olie.
  2. Meng vervolgens alle ingrediënten voor de saus in een kleine steelpan. Laat hem +/- 10 minuten pruttelen tot de saus wat indikt.
  3. Bak ondertussen de kipgehaktballetjes bruin in een grillpan op middelhoog vuur. Laat ze eerst aan één kant goed bruin worden, voor je ze omdraait. Zo voorkom je dat de gehaktballetjes uit elkaar vallen.
  4. Giet wat van het bakvet weg. Bestrijk de kipgehaktballetjes met de saus. Draai ze om en bestrijk ook de andere kant met de saus. Bak ze rondom nog een half minuutje.
  5. Leg de Japanse kipgehakballetjes op een schaal. Garneer ze met Japanse mayo, sriracha, ringetjes lenteui, dunne reepjes shisoblad en bestrooi tot slot met furikake.

Meer weten over Japans eten?