Kruidige Indiase worteltaart met noten

Kruidige Indiase worteltaart met noten

Wie houdt er nou niet van carrot cake? Dit recept voor Indiase worteltaart is geïnspireerd op de smaken van het nagerecht gajar ka halwa. Dit is een Indiaas dessert van wortel, kardemom en (gecondenseerde) melk. Geraspte wortel wordt eerst gegaard in de melk en daarna gebakken in ghee (geklaarde boter). Je eet gajar ka halwa als een soort pudding, gegarneerd met gehakte noten zoals pistache, cashewnoten en amandelen. Erg lekker!

Deze smeuïge worteltaart is heerlijk met een dampende kop thee of pittige espresso. Door de warme specerijen past ie helemaal bij deze tijd van het jaar.

Tip: gebruik verse worteltjes of bospeen. Een zakje kant-en-klare wortel julienne bespaart je wel een lamme arm, maar is veel minder sappig en smaakvol. 

Ingrediënten Indiase worteltaart

  • 200 gram amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • specerijen:
    • 2 theelepels kardemom
    • 2 theelepels garam massala
    • 1 theelepel kaneel
    • 1 theelepel gember
  • 100 gram gemengde noten (ik gebruikte 50 gram pistachenoten, 25 gram amandelen en 25 gram pecannoten)
  • 15 gram kokossnippers)
  • 500 gram wortel 
  • 40 gram rozijnen
  • 2 flinke eetlepels ghee
  • 3 eieren (geklutst)
  • 2 eetlepels honing (dit geeft een mild zoet resultaat; voeg wat meer honing toe als je een zoetekauw bent)

Tip: Met de noten in de taart kun je gerust variëren. Lekker met een schep volle yoghurt of yoghurtijs erbij!

Indiase worteltaart

Bereidingswijze Indiase worteltaart

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng in een kom het amandelmeel met het bakpoeder en de specerijen. Zet dit even apart.
  3. Hak de noten grof en rooster ze samen met de kokossnippers in een droge koekenpan.
  4. Schil de wortel en rasp hem fijn. Doe de wortelrasp in een grote kom. Meng de notenmix en rozijnen erdoor. Roer vervolgens de ghee door het wortelmengsel.
  5. Schep het amandelmeel nu door het wortelmengsel. Voeg vervolgens de geklutste eieren en honing toe. Roer goed door.
  6. Giet het geheel in een ingevet cakeblik. Strijk de vulling glad, zonder hem al te stevig aan te drukken. Zet de Indiase worteltaart in de oven en bak hem in +/- 45 minuten goudbruin.

Meer weten over de Indiase keuken?