Indiase rijst met paddenstoelen en kruidenyoghurt

Indiase rijst met paddenstoelen en kruidenyoghurt

Bij rijst met paddenstoelen denk ik eigenlijk meteen aan een risotto ai funghi. Lekker hoor (met een beetje truffel, oeh). Deze Indiase rijst is echter een heel ander gerecht. Het verschil zit hem niet alleen in de kruidigheid, maar ook in de textuur. Bij een risotto streef je lekkere smeuigheid na, terwijl de rijstkorrels in deze Indiase rijst met paddenstoelen droog blijven.

Dat komt door het type rijst: basmati is een rijstsoort met een lange, dunne korrel die stevig blijft en niet aan elkaar kleeft na het koken. Voor risotto wordt meestal arboriorijst gebruikt, een kortkorrelige rijstsoort die veel zetmeel bevat.

Ingrediënten

  • 5 gedroogde shiitakes
  • 250 á 300 gram verse paddenstoelen (ik gebruikte 120 gram shiitakes en 150 gram oesterzwammen)
  • 2 klontjes boter
  • 1 ui 
  • 2 tenen knoflook
  • 1 groene peper
  • 150 gram basmatirijst
  • 1 blokje groentebouillon
  • specerijen:
    • 1 theelepel garam masala
    • 1 theelepel komijn
    • ½ theelepel gemalen venkelzaad
    • ½ theelepel gemberpoeder
    • ¼ theelepel kaneel
    • 2 kardemompeulen
    • 2 kruidnagels
    • zwarte peper (naar smaak, ik gebruik er flink wat van)

Voor de yoghurt-kruidensaus

  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 150 gram volle Griekse yoghurt
  • klein handje verse dille
  • klein handje verse koriander
  • kneepje citroensap
  • flinke snuf zout en zwarte peper

Lekker voor erbij: een zachtgekookt eitje

Bereidingswijze Indiase rijst met paddenstoelen en knoflook-kruidenyoghurt

  1. Week de gedroogde shiitakes 15 minuten in 500 milliliter (kokend)heet water.
  2. Snijd of scheur ondertussen de verse paddenstoelen in plakjes of reepjes. Bak ze bruin in een klontje boter. Zet ze daarna even apart. Tip: als je dit gerecht voor meer dan 2 personen maakt, raad ik je aan de paddenstoelen in porties te bakken. Als de pan te vol zit, gaan ze namelijk stomen/koken in plaats van lekker bruin te bakken.
  3. Snipper de ui, snijd de knoflook in dunne plakjes en de groene peper in ringetjes. Fruit eerst de ui in een klontje boter tot deze glazig is. Bak vervolgens de knoflook en peper eventjes mee.
  4. Voeg de basmatirijst toe aan de pan met ui.
  5. Haal de gedroogde shiitakes uit het weekvocht. Gooi het vocht niet weg! Je gebruikt dit smaakvolle water om de rijst in te koken. Giet het vocht dus bij de uien en rijst. Kijk wel uit dat je geen gruis in de pan giet.
  6. Voeg alle specerijen en het bouillonblokje toe aan de pan. Kook de rijst op laag vuur in ongeveer 20 minuten gaar.
  7. Maak ondertussen de knoflook-kruidenyoghurt. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verhit 2 eetlepels olie in een pan. Bak daarin de knoflook tot deze goudgeel is. Giet de hele inhoud van de pan – dus de knoflook én de olie – bij de yoghurt. Hak de dille en koriander fijn en roer dit ook door de yoghurt. Voeg tot slot wat zout, zwarte peper en een wat citroensap toe. Roer alles goed door en laat het even staan, zodat de smaken goed in de yoghurt trekken.
  8. Snijd de geweekte shiitakes in plakjes. De kern is vaak nog wat taai; die kun je weggooien. Doe de geweekte shiitakes en de gebakken paddenstoelen bij de rijst. Roer alles voorzichtig door en laat alles nog 5 á 10 minuten rustig verwarmen, tot de rijst zacht is. Hij mag zeker nog wel wat beet hebben!
  9. Serveer de rijst met de knoflook-kruidenyoghurt. Knijp er eventueel nog wat extra citroen over uit om de boel op de frissen, of serveer de partjes er los bij.

Meer weten over Indiaas eten?