Indiase eiercurry met kokosmelk en tomaat

Indiase eiercurry met kokosmelk en tomaat

De laatste tijd eten we thuis weer grotendeels vegetarisch. Toen ik op zoek was naar inspiratie, kwam ik op instagram een Indiase eiercurry tegen. Dat klonk als een puik plan.

Veel Indiase regio’s hebben hun eigen manier om eieren in curry te bereiden; er is dus niet één manier om dit gerecht te bereiden. Het kan met of zonder kokosmelk, met verschillende soorten specerijen, met aardappel en/of groenten erbij, pittig of juist mild…

Hieronder vind je mijn favoriet. Een beetje pittig en lekker kruidig. Romig door de kokosmelk en een tikkeltje zuur door de tamarinde en tomaat.

Ingrediënten (2 personen)

  • 4 eieren – of zoveel eieren als je met z’n tweeën wilt eten (hardgekookt en gepeld)
  • 2 eetlepels ghee of olie om in te bakken
  • ½ theelepel kurkuma
  • ¼ theelepel mosterdzaad
  • 1 ui (in halve ringen)
  • 2 groene chilipepers
  • flinke snuf zout
  • 3 theelepels knoflook-gemberpasta (te koop bij de toko, vervang door 2 tenen knoflook en 2 cm geraspte gember)
  • 2 tomaten (in blokjes)
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 theelepel tamarindepasta
  • Specerijen:
    • 2 theelepels chilipoeder
    • 1 theelepel komijnpoeder
    • 1 theelepel korianderpoeder
    • ½ theelepel kurkuma
    • ¼ theelepel kaneel
  • 200 ml kokosmelk
  • 8 curryblaadjes
  • optioneel: 150 gram aardappels (gekookt en in blokjes)
  • optioneel: verse koriander om te bestrooien

Serveer met: warm Indiaas platbrood en/of witte rijst.

Bereidingswijze Indiase eiercurry

  1. Verhit de ghee of olie in een pan. Voeg de kurkuma toe en doe de hardgekookte eieren in zijn geheel in de pan. Bak ze 2 á 3 minuten, tot de buitenkant licht knapperig wordt. Haal de eieren uit de pan en zet ze even opzij.
  2. Doe nog 1 eetlepel ghee/olie in de pan en doe de mosterdzaadjes erbij. Laat een paar seconden bakken en doe de ui, chilipepers en een flinke snuf zout in de pan. Bak tot de uien zacht zijn, zo’n 5 á 6 minuten.
  3. Voeg de knoflook-gemberpasta toe en bak 1 minuut mee. Doe de tomatenblokjes, tomatenpuree en tamarinde erbij en bak ze mee tot ze zacht zijn. Geen haast, neem er gerust een minuut of 7 voor.
  4. Voeg vervolgens de specerijen toe. Roer goed en bak alles zachtjes nog zo’n 3 minuten. Let goed op dat het niet aanbrandt.
  5. Voeg de kokosmelk toe. Roer goed en breng het zachtjes aan de kook.
  6. Doe de eieren (al dan niet in tweeën gesneden), de blokjes aardappel en de curryblaadjes bij de currysaus. Schep voorzichtig de saus erover en laat alles in 5 minuten goed doorwarmen.
  7. Serveer met rijst, Indiaas brood en eventueel wat gehakte verse koriander.

eiercurry

Meer weten over Indiaas eten?