Indiase curry met aubergine en linzen

Indiase curry met aubergine en linzen

Aubergine is toch wel een van mijn favoriete groenten. Mits goed klaargemaakt, want van halfgare, sponzige stukjes wordt niemand blij. Maar eenmaal goed gaar is het zó lekker en zó veelzijdig! Aubergine is geweldig in Midden-Oosterse gerechten, zoals in baba ganoush of gegrild in een hartige auberginetaart met halloumi. Gebakken in Chinese gerechten doet hij het ook erg goed. Of wat dacht je van een Japanse gratin met pompoen en aubergine? Ook in deze Indiase curry met aubergine en linzen is ‘ie erg lekker.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 eetlepel ghee of olie
  • 1 theelepel mosterdzaadjes
  • 4 curryblaadjes
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 rode of groene chilipepers (fijngehakt)
  • 1 theelepel knoflook-gemberpasta
  • 2 tomaten (grof gehakt)
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 1 aubergine (in grove blokjes)
  • 2 eetlepels mung dal (gespleten mungboontjes / gele linzen)
  • ½ theelepel kurkuma
  • 250 ml water
  • ½ theelepel tamarindepasta
  • citroen (sap)

Voor erbij: een schep volle yoghurt, wat gesnipperde koriander en rijst en/of Indiaas brood

Bereidingswijze Indiase curry met aubergine en linzen

  1. Kook de urad dal zo’n 15 á 20 minuten voor.
  2. Verhit de ghee of olie in een pan. Voeg de mosterdzaadjes en curryblaadjes toe. Laat alles een paar seconden knetteren. Voeg dan ook de ui toe en bak hem zacht, in ongeveer 3 minuten. 
  3. Voeg chilipeper, knoflookgemberpasta, tomaten en tomatenpuree toe. Bak tot de tomaat zacht is. Dat duurt zo’n 6 á 7 minuten.
  4. Voeg de blokjes aubergine toe en bak ze 5 minuten mee. 
  5. Voeg kurkuma, water en tamarindepasta toe. Draai het vuur lager en laat alles 15 minuten pruttelen. 
  6. Voeg de linzen toe aan de pan en laat alles nog 5 minuten pruttelen, of zo lang als nodig zodat de linzen en aubergine zacht zijn. Proef en breng op smaak met zout en het sap van een halve citroen.
  7. Schep de curry met aubergine en linzen in een diep bord. Garneer met een schep volle yoghurt en wat verse koriander.

Meer weten over Indiaas eten?