6x wat je moet eten in Hue, Vietnam (+ wat je er verder kunt doen)

6x wat je moet eten in Hue, Vietnam (+ wat je er verder kunt doen)

Hue staat bekend als dé foodie-bestemming van Vietnam. Van oudsher was dit de keizerlijke hoofdstad. Eeuwenlang was de lokale cuisine gericht op de machtige heersers (en hun vrouwen, maîtresses en hofhouding). Dit leverde een uitgebreide culinaire traditie op, die net wat verfijnder is dan in de rest van het land.

Welke specialiteiten eet je in Hue?

De keuken van Hue is inmiddels in het hele land populair. Ook in Hanoi en Ho Chi Minh City vind je “Hue-style”-gerechten. Deze moet je zeker proberen:

1. Bun bo Hue
Bun bo Hue is misschien wel het bekendste gerecht van Hue. De basis is een runderbouillon. Die wordt op smaak gebracht met citroengras, gember, garnalenpasta en pittige chili-olie. De soep wordt gevuld met dunne rijstnoedels, vlees (plakjes worst, stukjes stoofvlees, varkenspoot en soms blokjes gestold varkensbloed), taugé en veel verse kruiden. Zelf bun bo Hue maken? Bekijk hier mijn recept voor bun bo Hue.

2. Banh khoai
Oef, dit is lekker. Banh khoai is een krokante crêpe gemaakt van rijstbloem en kokosmelk. De gelige crêpes worden meestal gevuld met garnalen, buikspek en taugé. Het lijkt een beetje op de banh xeo die je in het zuiden van Vietnam veel ziet, maar dan iets kleiner en knapperiger. Ook wordt banh khoai meestal ‘open’ geserveerd, in plaats van dubbel gevouwen. Je eet het met sla, verse kruiden en pindasaus.

3. Banh beo
Witte, gestoomde rijstpannenkoekjes. Meestal worden ze gevuld met gedroogde garnalen of varkensspek, bosui en gefrituurde sjalotjes.

4. Nem lui
Dit is een heerlijke snack: een soort saté van gehakt op een stengel citroengras, geroosterd boven een vuurtje. Vaak wordt het vlees opgerold in een rijstvel en/of slablad met wat knapperige groenten en verse kruiden.

5. Banh loc
Banh loc zijn gestoomde dumplings van garnaal en varkensgehakt, in een doorzichtig jasje van tapiocameel.

6. Com hen
Com hen is een gerecht van rijst met mosselen. Het wordt op smaak gebracht met knoflook, vissaus, ui en verse kruiden. Dit gerecht schijnt typisch te zijn voor deze regio, maar ik heb het jammer genoeg gemist. Het lijkt me heerlijk!

Wat is er nog meer te doen in Hue?

Motortocht met Easy Riders

Hue is het perfecte startpunt voor een tour met Easy Riders. Een tocht achterop de motor, langs de kust, door de bergen, over de Hai Van Pass (volgens Top Gear “een van de beste wegen ter wereld”) naar het charmante plaatsje Hoi An. Doen! Wij deden er twee dagen over, waardoor we alle tijd hadden om verschillende stops te maken. Het kan echter ook in één dag.

Easy Riders

De oude stad

Geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de oude Citadel, bij de grote Thien Mu pagode en de keizerlijke graftombes rondom te stad.

Maar heel eerlijk? Wij vonden Hue eigenlijk best wel saai. Het bruist niet zoals Ho Chi Minh City, het mist de charme van Hanoi en de knusse sfeer van Hoi An.

 

Hue

Hue

Hue

 

 

Alle foto’s zijn van mij, m.u.v.: bun bo hue (Thutruongvn via Pixabay), banh beo (Quynh Anh Le Nguyen via Flickr), nem lui (Hoài Sơn Lý via Flickr), banh loc (Philipp Manila Sonderegger via Flickr), com hen (Tú Võ via Flickr).Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *