Hotteok: Koreaanse pannenkoek met bruine suiker, kaneel en zaden

Hotteok: Koreaanse pannenkoek met bruine suiker, kaneel en zaden

Hotteok (호떡, spreek uit: hoddok) is een populaire Koreaanse snack, die je vooral in de koudere maanden op straat kunt scoren. Het is een stevige, dikke pannenkoek die traditioneel wordt gevuld met bruine suiker. Je eet hotteok gloeiend heet, rechtstreeks vanaf de grillplaat. De suiker smelt tijdens het bakken en verandert in een heerlijke siroop. 

Toen Tim en ik in Zuid-Korea waren, was het hartje zomer en bloedheet. Ik kan me helemaal voorstellen dat het in de wintermaanden nog veel lekkerder is om je tanden te zetten in zo’n warme, goudbruine pannenkoek. 

De variant met bruine suiker en kaneel is de meest traditionele. Op markten en bij straatstalletjes vind je tegenwoordig ook hotteok met rode bonenpasta, chocolade of zelfs kaas.

Ingrediënten (3 á 4 personen)

Voor het deeg

  • 120 ml melk
  • 1 kleine theelepel droge gist (+/- 2 gram)
  • 2 theelepels suiker
  • 1 tl zonnebloemolie
  • 150 gram bloem
  • 40 gram kleefrijstmeel
  • 1 theelepel zout

NB.: Als je geen kleefrijstmeel hebt, kun je dit vervangen door gewone bloem. Het resultaat zal echter wel iets anders zijn, omdat het kleefrijstmeel zorgt voor de typische zachte, chewy structuur.

Voor de vulling 

  • 4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • +/- 80 gram gemengde zaden en noten: ik gebruik zwart sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenzaad en amandelschaafsel (maar walnoten, pecannoten of hazelnoten zijn ook lekker)

3 eetlepels zonnebloemolie om in te bakken.

Bereidingswijze hotteok

  1. Verwarm de melk tot die lauwwarm is. 
  2. Meng de gist, suiker, 1 theelepel olie en melk in een kommetje en laat dit 10 minuten staan.
  3. Meng in een andere kom de bloem, het kleefrijstmeel en het zout. Voeg dit mengsel toe aan het gistmengsel en meng alles tot een deeg. Het wordt een plakkerige substantie, dat veel meer lijkt op een brooddeeg dan op een pannenkoekenbeslag. Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten op kamertemperatuur. De deegbal gaat nu rijzen en wordt ongeveer twee keer zo groot.
  4. Kneed het deeg na een uurtje nog eens goed door, zodat de bubbels eruit gaan. Laat het deeg nog 20 minuten staan.
  5. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vulling door elkaar. Als je wat grotere noten gebruikt, hak ze dan fijn. Als de vulling te grof is, dan scheurt de pannenkoek tijdens het bakken, waardoor de suikersiroop eruit loopt.
  6. Verdeel het deeg in 3 á 4 porties. Rol het tot balletjes die je een beetje plat drukt. Maak er een kuiltje in en vul dit met 1 á 2 eetlepels suiker-zadenmengsel. Breng de randen omhoog over de vulling en druk deze dicht. Rol het weer tot een bal (met de vulling in het midden) en druk deze plat, tot je een schijf van ongeveer 10 centimeter doorsnee en 2 centimeter dik hebt. Tip: als het deeg te plakkerig is, vet je handen dan in met een klein beetje olie.
  7. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de pannenkoeken hierin zo’n 5 minuten per kant, tot ze aan beide zijden goudbruin zijn.

Meer weten over Koreaans eten?