Hongsi Hanjeongsik: hier eet je als een Silla-koning!

Hongsi Hanjeongsik: hier eet je als een Silla-koning!

Het Zuid-Koreaanse stadje Gyeongju was eeuwenlang de hoofdstad van het Silla koninkrijk. De groene bergen rondom Gyeongju schijnen vol te zitten met verstopte tempels, Boeddhabeelden en pagodes. Schijnen, ja, want wij hebben er helaas weinig van gezien. Een dagenlange tropische storm gooide roet in het eten. Maar a girl’s gotta eat, dus sprintten we met onze paraplu’s naar het dichtstbijzijnde restaurant: Hongsi Hanjeongsik. En wow. Hier eet je als een Silla-koning!

Traditioneel Koreaans

Hongsi Hanjeongsik ligt iets buiten het centrum van Gyeongju, een kwartiertje lopen van de busstations. Het restaurant is huiselijk ingericht: een hoop snuisterijen, planten, houtsnijwerk en boeken. Alle Koreaanse omaatjes wonen in precies zo’n huis, dat kan haast niet anders. Het restaurant staat vol lage tafels, want bij Hongsi eet je in kleermakerszit op de grond. Je kijkt uit op de tuin (en, in ons geval, op de eindeloze stroom regen).

Hongsi Hanjeongsik

Vorstelijk menu

Wij namen het menu ‘bulgogi hanjeongsik’. De hoofdrolspeler van dit menu is bulgogi: gemarineerd, gebakken rundvlees met zachte uienringen en flinke tenen knoflook. Maar de wow-factor van dit menu zit in de vele bijgerechten. 

Hangjeongsik is een maaltijd die bestaat uit meerdere kleine hapjes. Tapas zoals ze in vroegere tijden geserveerd werden aan de Koreaanse adel. Alle gerechten zijn bedoeld om te delen, behalve de rijst en de soep.

We namen net een slok van onze huisgemaakte kleefrijstwijn – die helaas smaakte naar muffe kelder – toen onze serveerster op sokken kwam aanschuifelen met een serveerwagentje. Ze zette een stuk of zeven gerechtjes op tafel. Een bijzonder grote tafel, viel ons op…

Van haai tot eikeltjesgelei

Terwijl we aan onze eerst hapjes begonnen (ik weet nog steeds niet of het not done is om alvast te knabbelen voor het hoofdgerecht op tafel staat…) kwam de serveerster al weer aansluipen.

Gestaag begon ze onze hele tafel vol te zetten met gerechtjes. Meer en meer en meer, tot er wel 25 schaaltjes op tafel stonden. De eigenaar kwam langs om alle gerechten in zijn beste Engels toe te lichten.

Wat we allemaal kregen is eigenlijk te veel om op te noemen. Een stukje gebakken haai, pittige zalm en gegrilde witvis. Rauwe kleine krabbetjes in rode peperpasta, waar je het zoete krabvlees zo uit kon zuigen. Inktvis en een salade met zoetwaterslakjes. Pompoenpuree, gekarameliseerde noten, salade met gerookte varkenspoot. Kimchi, uiteraard. En verschillende soorten Koreaanse pannenkoekjes. Romige paddenstoelenstoof. Ossenstaartsoep, verschillende groentegerechten en een eikelgelei (ja, echt). Als dessert kregen we kakifruit en kruidenthee. Ook al is het hier en daar een beetje vreemd: hier word je toch blij van?!

Het water loopt me in de mond terwijl ik dit opschrijf. En dit koningsmaal is ook nog eens een koopje: de bulgogi hanjeongsik kost 17.000 won per persoon (zo’n 13 euro). Het menu zonder bulgogi kost 12.000 won per persoon.

Hongsi Hanjeongsik

Waar vind je Hongsi Hanjeongsik?

Adres: 5, Hwarang-ro 19beon-gil, Gyeongju, Zuid-Korea. Rondom het stadje schijn je fantastisch te kunnen hiken. In het stadje zelf kun je de bijzondere graftombes (tumuli) bezichtigen.

Meer weten over eten & drinken in Zuid-Korea?