Kriskras door Ho Chi Minh City voor de beste street food

Kriskras door Ho Chi Minh City voor de beste street food

De situatie was als volgt. Na vijf weken in Vietnam en Cambodja was het einde van onze reis in zicht. We besloten onze laatste 2 dagen in Ho Chi Minh City zo goed mogelijk te besteden, door volop te genieten van de Vietnamese keuken. Aan de hand van een lokale blog (eatingsaigon.com) stippelden we een route uit langs bijzondere restaurantjes en street foodstalletjes waar je niet zomaar tegenaan loopt. Per taxi verkenden we alle uithoeken van de stad.

Hier komt ie: de zoektocht naar de allerbeste street food in Ho Chi Minh City, in 7 stops.

Stop 1: vis in karamelsaus & varkensmaag met buikspek 

Het eerste gerecht dat we proefden was cá kho tộ, een klassiek visgerecht uit de Vietnamese keuken. De vis, een stevig stuk meerval, was gegaard in karamelsaus in een aardewerken schaal (tộ). Loeiheet en bubbelend verscheen het op onze tafel. In de pikante, zoetige saus zaten kleine stukjes buikspek en bosui. Zo bizar lekker dat we er direct een tweede portie van bestelden.

Dan het tweede gerecht: bao tử heo, varkensmaag. Varkensmaag?! Tsja, het zou een fantastische lokale specialiteit zijn, een gerecht dat Vietnamese omaatjes thuis maken. Dus vooruit dan maar! De kruidige saus is verrukkelijk, het krokante buikspek dat erbij komt ook, maar die maag… Mwah. Stevig en toch zacht, een beetje zoals inktvis. Wij waren geen fan. Maar hee, je bent op reis om kennis te maken met nieuwe dingen!

Waar? Đông Hoa Xuân, 49 No Trang Long, Binh Thanh District, Ho Chi Minh City. Open tussen 7:00 en 14:00. Op is op, dus zorg dat je er op tijd bij bent.

Waar? Dat Thanh, 277 Vo Van Tan Street, District 3, Ho Chi Minh City. Ze zijn geopend van 13:30 tot 23:00.

Stop 3: banaan in kokossaus

De dessertkaart valt in veel Aziatische landen een beetje tegen, ook in Vietnam. Vlakbij stop 2 vonden we echter een geweldig toetje. Gewoon op straat! Chè Chuối is een dessert van gestoomde banaan in een warme kokossaus, met pinda en tapioca parels. Mega-vullend maar zó lekker!

Waar? Chè Chuối, 241 Võ Văn Tần Street, District 3, Ho Chi Minh City. Het is een stalletje tegenover de Thien Ban Pagoda. Geopend vanaf een uur of 17:00, tot alles op is (ergens in de loop van de avond).

Stop 4: eendensoep

Next stop: mì vịt tiềm, eendensoep. Een smaakvolle bouillon, met noedels, rau muống (waterspinazie) en een stuk malse eendenpoot. Overheerlijk en gezellig bovendien, want we zaten aan een lange tafel met o-zo-schattige, nieuwsgierige Vietnamese kids.

Waar? Mì Vịt Tiềm, 03 Hoàng Diệu Street, Ward 12, District 4, Ho Chi Minh City.

Stop 5: Bún thịt nướng cha gio 

Het volgende gerecht op onze lijst, bún thịt nướng cha gio, kom je op veel plekken tegen. Dat is maar goed ook, want het is verschrikkelijk lekker. Het is een kommetje vol contrasten: warm en koud, friszuur, pittig, hartig, zacht en knapperig. De hoofdbestanddelen zijn geroosterd varkensvlees en rijstvermicelli. Wat het gerecht zo smakelijk maakt, zijn de toevoegingen: verse kruiden, wat zoet-zure groenten, bosuitjes, een handje gehakte pinda’s en vissausdressing. Bovenop ligt een gefrituurde loempia.

Waar? Wij aten bij een restaurant genaamd Chị Thông. Ze zijn echter verhuisd naar de overkant van de straat, en verder gegaan onder de naam Chị Tuyên. 195 Cô Giang
 Street, District 1, Ho Chi Minh City. Geopend tussen 7:00 en 20:00.

Stop 6: klassiekers uit Hué

In Ho Chi Minh City vonden we een tentje met specialiteiten uit de keizerlijke stad Hué. Dat kunnen ze in Hué zelf natuurlijk beter, maar dit was zeker smakelijk! We bestelden een bordje met verschillende klassiekers, zoals bánh nậm (zachte, gestoomde rijstpannenkoek met stukjes garnaal), cha hue (Hué-style varkensworst met knoflook en zwarte peper) en bánh bột lọc (doorzichtige dumplings van tapiocameel, gevuld met garnaal en varkensvlees). Alles uiteraard geserveerd met een dipsausje van vissaus, limoen en chili.

Waar? O Xuân, 22 -22B Nguyễn Hữu Cầu, District 1, Ho Chi Minh City.

Stop 7: Bánh Mì

Bánh Mì wordt ook in Nederland steeds bekender. Misschien ben je de Banh Mi Girls wel eens tegengekomen op een festival. Het is een stokbroodje dat belegd is met van alles en nog wat. Een “originele” banh mi bevat meestal een combinatie van romige paté en andere vleeswaren (denk: ham, zult, worst), mayonaise, pickles (bijvoorbeeld ingelegde wortel of daikon), verse kruiden en chilipepers.

In Ho Chi Minh City vind je dit stokbroodje overal. Maar wij gingen op zoek naar de allerlekkerste. Bij het tentje waar we uiteindelijk naartoe gingen stond een enorme rij – een goed teken! En inderdaad, dit is een van de lekkerste broodjes ooit. Zelf maken? Probeer mijn recept voor banh mi.

Waar? Bánh Mì Huỳnh Hoa, 26 Le Thi Rieng Street, District 1, Ho Chi Minh City.

Ook op street food-jacht in Ho Chi Minh City?

Op onderstaand kaartje vind je alle tentjes waar ik geweest ben. Op eatingsaigon.com (en inmiddels ook talloze andere blogs) vind je er nog veel meer. Eet smakelijk!

Tot slot nog een kleine disclaimer. Het is alweer enkele jaren geleden dat Tim en ik in Vietnam waren. Ik heb mijn best gedaan te achterhalen of de genoemde restaurants nog steeds bestaan. Als je voor een dichte deur staat of de kwaliteit niet (meer) zo fantastisch is: mijn excuses! Ik hoor graag over je ervaringen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *