Gyudon: Japans rundvlees met gesmoorde uien, ei en rijst

Gyudon: Japans rundvlees met gesmoorde uien, ei en rijst

Stel je voor. Na een lange vlucht sta je in hartje Tokyo. Je moet nog uren wachten voor je je hotelkamer op kunt en je hebt stevige trek. En dan is daar… gyudon (牛丼). Een geschenk uit de hemel! Althans, dat vond ik toen ik precies in deze situatie zat. Deze Japanse klassieker bestaat uit een kom gestoomde rijst met dunne plakjes rundvlees, gestoofde uien en bouillon. Zo eenvoudig, maar ook zó hartverwarmend lekker. Japanners eten hem graag bij de fastfoodketen Yoshinoya. Hieronder vind je het recept voor gyudon, zodat je hier ook thuis van kunt genieten.

Gyudon betekent letterlijk ‘kom met bief’. Don is kort voor donburi, een Japans gerecht dat altijd bestaat uit een kom rijst met een topping. Zo heb je ook katsudon (rijst met varkensschnitzel – ga hem proeven bij Momiji ramen), unadon (met paling) en kaisendon (met sashimi). Allemaal lekker!

Gyudon wordt traditioneel afgetopt met benishōga, zout-zure ingelegde gember (lees hier alles over Japanse pickles). Als je het in de toko kunt vinden, is dat zeker een goede toevoeging aan het gerecht. De zout-zure gember geeft het gerecht echt een opkikker: het vormt een mooi contrast met het vette en zoete van de saus. 

Ook gaat er vaak een eitje bovenop de gyudon. Dit kan een gepocheerd of een gebakken eitje zijn, of zelfs een rauwe eidooier. Op de website Just One Cookbook vond ik de tip om het ei geklutst bovenop het vlees te laten garen. Dat is veruit mijn favoriete bereidingswijze! Het ei mengt met de bouillon en wordt zo heerlijk rijk en zoet van smaak. 

Goed, aan de slag!

Ingrediënten voor 2 personen

Voor het vlees

  • 2 uien
  • 1 eetlepel olie of klontje boter
  • 200 gram rundvlees (liefst een wat vettere soort die niet veel garing nodig heeft, zoals ribeye)
  • zwarte peper
  • 2 eieren (geklutst)
  • 2 eetlepels benishōga (ingelegde rode gember)
  • 1 lenteui (in dunne ringetjes)

Voor de saus

  • 150 ml water
  • zakje dashipoeder (5 gram)
  • 2 eetlepels mirin
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel suiker

Lekker voor erbij

  • Rijst. Mijn tip: eet dit gerecht met meergranenrijst. Dat is niet heel authentiek Japans, maar het geeft het gerecht net wat extra bite en is bovendien gezond. 
  • Een frisse salade, zoals Japanse wortelsalade of ingelegde tomaatjes.

Bereidingswijze gyudon

  1. Snijd de uien in ringen. Bak de ui ongeveer 10 minuten zachtjes in olie of boter, tot deze zacht is.
  2. Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar. Giet de saus bij de uien. Laat dit 3 á 4 minuten zachtjes pruttelen. 
  3. Snijd de bief in heel dunne plakjes. Doe het vlees vervolgens bij de uiensaus. Voeg flink wat zwarte peper toe en roer het geheel goed door.
  4. Giet vervolgens het geklutste ei erop. Doe de deksel op de pan en laat het ei garen in de saus.
  5. Serveer met rijst, gemberpickle en lenteui.

Meer weten over Japans eten?