Doen in Porto: uitgebreid proeven bij Graham’s Port

Doen in Porto: uitgebreid proeven bij Graham’s Port

Je kunt natuurlijk niet naar Porto gaan zonder port te proeven. Wij doken de kelders van Graham’s Port Lodge in. Aanrader!

Vila Nova de Gaia

Porto is een pittoreske, heuvelachtige stad aan de Douro. Aan de zuidkant van deze rivier, in Vila Nova de Gaia, liggen alle beroemde porthuizen: Taylor’s, Sandeman, Dow’s… Aan de kade liggen de barcos rabelos, waarmee vroeger de vaten port naar het centrum van de stad werden vervoerd. De druiven groeien immers niet in Porto, maar kilometers verderop in de Dourovallei.

Vrijwel ieder porthuis verwelkomt toeristen. Het loont om een beetje rond te neuzen, zodat je een rondleiding vindt die bij je past. Sommige huizen bieden namelijk heel goedkope toertjes, die bestaan uit enkel een video en één proefglaasje.

Graham's Port

Graham’s Port Lodge

Wij kwamen uit bij Graham’s Port Lodge. Dit porthuis ligt iets verder landinwaarts, bovenop een heuvel. Met een man of vijftien daalden we af in de kelders van dit familiebedrijf. Hier leerden we alles over de productie, geschiedenis en verschillende soorten. Er staan metershoge vaten met tienduizenden liters port. Ook liggen er flessen van 150 jaar oud en meer dan zesduizend euro.

Graham’s Port proeverij

En dan het belangrijkste: de proeverij. We proefden ieder drie glazen port, kregen er prima uitleg bij en kletsten wat met onze Amerikaanse tafelgenoten. Lekker, leerzaam en gezellig.

Als je één van de duurdere proeverijtjes kiest (€ 35 euro of meer) mag je plaatsnemen in een chique proefzaal in oud-Engelse stijl (denk: Chesterfields, portretten van hoge heren en planken vol oude boeken). Een aanrader!

Adres: Rua do Agro 141, Porto

Graham's Port