Gefrituurde vis in Thaise rode curry (pla duk phat phet)

Gefrituurde vis in Thaise rode curry (pla duk phat phet)

Ik ben dol op koken, maar heb het afgelopen jaar ook extreem veel eten laten bezorgen. Een zwangerschap, een baby, niet uit eten kunnen vanwege covid… Van die dingen. Tijdens één van die Deliveroo-avondjes stuitte ik op een heerlijke Thaise gefrituurde vis in rode curry (pla duk phat phet). Een beetje knapperig, lekker pittig, dat wilde ik zelf ook maken!

Pla duk phat phet wordt vooral gegeten in het midden van Thailand. Traditioneel wordt het gemaakt met meerval. Ik koos voor kabeljauw: smaakvol, stevig en heel geschikt om te frituren. Het is een vrij ‘droge’ curry: de saus plakt als het ware aan de gefrituurde visstukjes, in plaats van dat de vis in de saus zwemt.

Een paar dingen vooraf:

  • De vis wordt in dit gerecht eerst gefrituurd en vervolgens gemengd met de rode curry. Sla PLEASE het frituren niet over; het knapperige laagje maakt dit gerecht juist zo overheerlijk!
  • Probeer aan Thaise basilicum te komen. Dit is goed verkrijgbaar bij de toko, zoals Amazing Oriental. Het heeft een zoete smaak die in het midden hangt tussen anijs, munt en basilicum. Ik vind het onmisbaar in dit gerecht. Je vindt het in de koeling, bij de verse groenten. Ga op zoek naar donkergroene (soms donkerpaarse) blaadjes, onder de naam Thaise (zoete) basilicum of horapa leaf. 

Ingrediënten (2 personen)

  • 300 gram tilapia (of  andere stevige witvis)
  • 4 eetlepels maIzena (of rijstmeel)
  • 1 theelepel witte peper
  • 400 ml olie om te frituren
  • 250 ml kokosroom
  • 2 eetlepels rode currypasta (zie hieronder)
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 eetlepels palmsuiker of lichtbruine basterdsuiker
  • 2 blaadjes kaffir lime (in heel dunne reepjes)
  • 1 handje vol zoete basilicumblaadjes (grof gescheurd)

Voor de rode currypasta:

  • 4 gedroogde rode pepers
  • 3 verse rode pepers (in ringetjes)
  • 2 blaadjes van kaffir lime
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot (gesnipperd)
  • 1 eetlepel geraspte citroengras
  • ½ theelepel gemalen korianderzaad
  • ½ theelepel gemalen gedroogde galangal
  • ¼ theelepelgemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gefermenteerde garnalenpasta (bijv. trassi)
  • flinke snuf peper en zout

Lekker voor erbij: witte rijst en sperzieboontjes.

Bereidingswijze gefrituurde vis in rode curry

  1. Begin met het maken van de rode currypasta. Week de gedroogde rode pepertjes 15 minuten in heet water. Voeg ze daarna bij de overige ingrediënten en maak er een currypasta van in de vijzel of met een staafmixer.
  2. Verhit 1 eetlepel olie in een wok. Bak de currypasta ongeveer 5 minuten aan, tot deze geurig is en de sjalot en knoflook gaar zijn. 
  3. Voeg de kokosroom toe aan de pan met currypasta en roer tot de currypasta en kokosroom goed gemengd zijn. Voeg de vissaus, suiker en kaffir limeblad toe. Verwarmd dit +/- 8 minuten op middelhoog vuur; het mag best een beetje indikken en karamelliseren! Schraap af en toe goed over de bodem, zodat het niet aanbakt.
  4. Snijd ondertussen de vis in blokjes van 3 bij 3 centimeter. Dep de blokjes droog met een stuk keukenpapier.
  5. Meng de maïzena en witte peper door elkaar. Wentel de visblokjes erdoor, zodat ze allemaal bedekt zijn met een dun laagje. Schud overtollige maïzena eraf.
  6. Verhit de rest van de olie in een wok tot ongeveer 180 graden. Frituur de visblokjes een paar minuten tot ze licht goudbruin zijn. Ik doe het in 2 porties, zodat de temperatuur van de olie niet te veel daalt (daardoor kan het korstje namelijk te vet of zompig worden). Laat uitlekken op een stukje keukenpapier.
  7. Als het goed is, heb je inmiddels een lekker dikke rode currysaus. Wentel de gefrituurde vis door de rode curry. Laat dit een minuutje pruttelen, zodat de curry zich aan de vis hecht. Niet te lang, zodat het korstje crispy blijft.
  8. Voeg vervolgens de zoete basilicum toe aan de pan. Roer alles nog een keertje voorzichtig door. Klaar! Serveer met rijst en groenten.

Meer weten over de Thaise keuken?