Gado gado met lontong en perfecte pindasaus

Gado gado met lontong en perfecte pindasaus

Gado gado is zo’n fijn gerecht. Deze Indonesische salade zit namelijk bomvol verse groenten, maar smaakt tegelijkertijd als comfort food. Een goede pindasaus maakt immers alles lekker, toch?! Je kleedt de salade aan met een gekookt eitje, krokante emping en plakjes gebakken tempeh.

Wat deze gado gado zo lekker maakt is de zelfgemaakte pindasaus. Echt hoor, doe die extra moeite. Véél lekkerder dan een kledder uit zo’n emmertje.

 

Wat gaat er allemaal in de gado gado?

Je kunt flink variëren met wat je allemaal in de gado gado doet. Voor de variant die ik maak, moet je wellicht even langs de toko. Maar het mooie is: voor alles is wel een vervanger te vinden!

  • Lontong: Dit zijn blokjes kleefrijst. De zachte structuur geeft een lekker contrast met de knapperige groenten en emping. Lontong koop je in plastic zakjes (+/- 35 cent) bij de toko. Een zakje is voldoende voor 3 á 4 personen. De bereiding is supersimpel, maar duurt wel lang: je kookt het zakje ongeveer 2 uur in ruim kokend water. Als de rijst is uitgezet en het zakje ‘strak’ staat, is het klaar. Laat de lontong afkoelen voor je hem in blokjes snijdt (anders is het te plakkerig). Als je geen lontong kunt vinden of geen tijd hebt om uren te wachten tot het klaar is, kun je de gado gado natuurlijk ook prima met rijst eten. Of gewoon zo, als salade.
  • Emping: Dit is een soort kroepoek/chips, gemaakt van melindjoe-zaden. Emping smaakt een beetje bitter, zelf een beetje wrang (zoals de tannines in rode wijn). Maar ik vind het heerlijk! Je kunt de emping bij de gado gado vervangen door ‘gewone’ kroepoek of cassavekroepoek.
  • Kafir lime leaf: Deze donkergroene blaadjes, die ook wel limoenblad worden genoemd, geven een heel aromatische citrussmaak af. Met een zakje uit de vriezer van de toko doe je eindeloos. Als je geen limoenblad hebt, kun je dit in de pindasaus vervangen door het sap van een halve limoen.
  • Tempeh: Dit is een soort Indonesische koek van sojabonen. In tegenstelling tot tofu, herken je hierin de ‘hele’ sojaboontjes nog wel terug. Gekookte sojabonen worden vermengd met een speciale schimmel waardoor ze gaan fermenteren. Na een paar dagen vormt het een stevige koek, die je kunt marineren en bakken/stomen/frituren. Je kunt de gebakken tempeh vervangen door blokjes tofu. Of zelfs kip, als je erg gehecht bent aan je stukje vlees. 

Ingrediënten

Voor de pindasaus:
  • 1 sjalotje (fijn gesnipperd)
  • 1 teen knoflook (fijnhakt)
  • 2 centimeter gember (geraspt)
  • 2 eetlepels pindakaas (liefst met stukjes noot)
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 120 milliliter kokosmelk
  • 1 of 2 blaajes kaffir lime (in heel dunne reepjes; eventueel te vervangen door 1 eetlepel limoensap)
  • halve theelepel gedroogde laos
  • mespunt trassi (laat dit weg als je het helemaal vega wilt)
  • snuf zout
De groenten:

Van alles kan, ik gebruik minimaal:

  • sperzieboontjes
  • Chinese kool
  • komkommer
  • wortel

Ook lekker: blokjes aardappel, gestoomde bloemkool, taugé, plakjes tomaat, radijsjes…

Voor erbij:
  • lontong (of witte rijst)
  • 2 gekookte eitjes
  • blokjes tempeh (bakken met 1 tl ketjap manis en 1 tl sesamolie)
  • emping (of kroepoek)
  • gebakken uitjes

Bereidingswijze gado gado

  1. Kook de lontong. Voeg af en toe wat water toe, zodat het zakje lontong onder water blijft. Houd er rekening mee dat het koken tot 2 uur duurt, plus tijd om af te koelen zodat je hem in blokjes kunt snijden.
  2. Bereid de groenten voor. Kook de sperzieboontjes beetgaar en laat ze afkoelen onder koud water. Snijd de komkommer in dunne plakjes, de wortel met een dunschiller in linten en de Chinese kool in reepjes. Doe de Chinese kool in een zeef en giet er een halve liter kokend water over. Daardoor krijgt de groente net genoeg garing, zonder papperig te worden.
  3. Kook de eitjes zoals je ze wilt, laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze doormidden.
  4. Maak nu de saus. Fruit het sjalotje, de knoflook en gember in een klein beetje olie. Meng de overige ingrediënten in een kommetje en voeg dit toe aan de pan. Laat even verwarmen. Als je de saus te dik vindt, kun je 1 á 2 eetlepels water toevoegen.
  5. Als je tempeh bij de gado gado wilt, bereid deze dan nu. Je kunt de tempeh stomen of frituren. De eerste is gezonder, de laatste levert krokante plakjes op. Schud de tempeh daarna om met 1 tl sesamolie en 1 tl ketjap manis.
  6. Leg de blokjes lontong en de groenten op een schaal. Garneer met ei, blokjes tempeh, emping en gebakken uitjes. Schenk de pindasaus erover. Selamat makan!

Meer weten over Indonesisch eten?