Wil je eens wat anders dan gestoomde of gekookte rijst? Probeer dan deze krokant gebakken Japanse rijstballetjes met misopasta, sesam en shisoblad.
Furikake: wat is het en wat doe je ermee?

Wat is furikake?
Furikake (ふりかけ) is een hartig, gedroogd Japans strooisel. De naam is afgeleid van het werkwoord furikakeru, wat strooien betekent. Het bestaat uit kleine snippertjes, maar is zeker geen poeder. Qua geur en looks heeft het wel wat weg van visvoer, maar geloof mij: het smaakt echt goed!
Furikake is er in verschillende samenstellingen. Wat er in ieder geval in hoort:
- bonitovlokken (katsuobushi, かつおぶし), schaafsel van gedroogde tonijn met een hartige, zoute en bijna rokerige smaak (ook gebruikt om de Japanse bouillon dashi van te maken)
- gedroogd zeewier (nori), bekend van de sushirollen.
Daarnaast zit er meestal sesamzaad in. Soms wordt wasabiwortel toegevoegd voor wat extra scherpte, chilipoeder voor pit of shisoblad voor extra smaak en kleur. Ook gaat er meestal zout en suiker bij.
Waar smaakt het naar?
Als een umami-bom! Furikake bestaat in verschillende smaken, dus de precieze smaak varieert. Meestal heeft het door het gebruik van zeewier en gedroogde vis een lichte vissmaak. Vaak heeft het ook een lichtzoete toets. Als er wasabiwortel of rode peper is toegevoegd, kan het ook wat scherp smaken.
Hoe gebruik je furikake?
Je gebruikt furikake als topping om gerechten op smaak te brengen. Het wordt voornamelijk gebruikt om over gestoomde witte rijst te strooien, maar in principe kun je er bijna elk gerecht een Japanse twist mee geven. De verpakking suggereert zelfs dat je het over je pizza of pasta strooit! Tsja…
Ik vind het lekker over komkommersoep met zalm of gegrilde mais met miso. Ik kreeg tijdens een Japans familiedinertje eens een prikkertje met een radijsje, lichtjes ingesmeerd met Japanse mayonaise en gedipt in furikake: supersimpel, hartstikke lekker.
Wat is het verschil tussen furikake en shichimi togarashi?
Furikake en shichimi togarashi zijn allebei hartige Japanse strooisels. In de regel bestaat furikake uit verschillende gedroogde snippertjes vis, zeewier en sesamzaadjes. Het is vaak donkergroen of donkerbruin van kleur (evt. met roze/oranje of felgroene spikkeltjes, afhankelijk van de samenstelling).
Shichimi togarashi is een wat fijner en pittiger poeder, bestaande uit gedroogde rode pepers en andere specerijen en zaden. Het is meestal rood/oranje van kleur.
Niet alleen de samenstelling is anders, ook het gebruik verschilt. Furikake wordt met name gebruikt om gestoomde rijst op te fleuren, terwijl shichimi togarashi over veel meer verschillende etenswaren wordt gestrooid om het een kick te geven. Dat gezegd hebbende: ook furikake is lekker over bijna alles!
Waar koop je furikake?
Bij de toko. Het is te vinden in strooibusjes en zakjes. Er bestaan ook verpakkingen met meerdere kleine zakjes (een paar gram per stuk) in verschillende smaken. Die laatste vind ik met het oog op versheid en houdbaarheid ideaal! Ik haal ze bij Wah Nam Hong, voor 3 á 4 euro.
Kun je het ook zelf maken?
Ja hoor, dat kan. Je kunt hem dan precies zo maken als je zelf lekker vindt. Het kan ook een uitkomst zijn als je vegetarisch of veganistisch eet, omdat je dan de bonitovlokken kunt weglaten.
Probeer bijvoorbeeld eens dit recept van Pickled Plum.
Furikake bewaren
Omdat het gedroogd is, kun je furikake in een gesloten verpakking maandenlang bewaren op kamertemperatuur. Na het openen kun je het het beste bewaren in de koelkast. Het blijft dan waarschijnlijk nog wel een paar weken goed. Ik koop liever mini-zakjes, zodat ik geen last heb van over de datum gaan.
Meer weten?
Lees meer over:
- Japanse recepten
- reisverhalen uit Japan
- bijzondere Aziatische producten
- alles wat je kunt vinden in de Japanse voorraadkast