Deze brosse tahinkoekjes met honing, citroen en sesam zijn zo klaar. Een lekker verrassend koekje: niet te zoet, een beetje fris en met een lekker volle sesamsmaak.
Frambozentaartjes met rozenwater en roze peper

Een soort roze koeken, maar dan met een Oosterse twist! Dat zijn deze frambozentaartjes met rozenwater en roze peper. Rozenwater is een veelgebruikt ingrediënt in de keukens van het Midden-Oosten en India. Het is een destillaat van etherische rozenolie, gemaakt van rozenblaadjes. Gebruik het met mate, want het kan snel overheersen.
Ik maakte deze frambozentaartjes met kerst voor een groep. Om tijd te besparen, gebruikte ik kant-en-klare mini-taartbodems. Ietsje minder lekker dan vers, maar wel erg makkelijk! Als je wilt, kun je zowel het deeg als de crème een dag van tevoren maken.
Ingrediënten frambozentaartjes (voor 6 stuks)
Voor de deegbodems
- 85 gram bloem
- 30 gram amandelmeel
- 25 gram poedersuiker
- mespunt zout
- 1 theelepel roze peperkorrels (gemalen)
- 55 gram boter (in blokjes)
- 1 ei
- 1 eetlepel koud water
Voor de frambozencrème
- 100 gram frambozen (doosje uit de diepvries)
- 1 flinke theelepel roze peperkorrels
- 2 eieren (geklutst)
- 100 gram suiker
- sap van een halve citroen
- 1 theelepel rozenwater (te koop bij de Turkse supermarkt)
- 70 gram boter (kamertemperatuur)
Om te garneren (niets moet, alles mag)
- toefjes slagroom
- verse frambozen of gevriesdroogde frambozen (die vind je in de supermarkt vaak bij de ontbijtgranen)
- wat extra roze peperkorrels
- rozenblaadjes (ik gebruik kleine roosjes die bedoeld zijn om thee mee te zetten, te koop bij de Aziatische supermarkt)
Bereidingswijze frambozentaartjes
Maak eerst de deegbakjes
- Zeef de bloem in een mengkom. Meng het amandelmeel, poedersuiker, zout en gemalen roze peperkorrels erdoor.
- Voeg vervolgens de blokjes boter toe. Meng dit snel tot een soort kruimeldeeg.
- Kluts het ei met het water. Meng dit door het bloemmengsel en kneed dit tot een zacht deeg. Stop zodra alles gemengd is (om te voorkomen dat het deeg taai wordt).
- Verpak de deegbal in plasticfolie en laat hem in de koelkast in ongeveer een half uurtje koud worden.
- Als het deeg koud is, kun je het verder verwerken. Vet 6 muffinvormpjes in met boter of bakspray. Rol vervolgens het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik. Snijd het vervolgens in ronde lapjes die iets groter zijn dan de bodem van de muffinvorm, zodat zich een bakje vormt als je een lapje deeg in de vorm legt. De rand moet ongeveer 1 centimeter hoog zijn. Laat de deegbakjes weer een uurtje rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de bakjes in +/- 20 minuten gaar. Laat ze afkoelen, voor je de vulling erin doet.
Maak daarna de frambozencrème
- Laat de frambozen ontdooien en pureer ze samen met de roze peperkorrels tot een puree.
- Snijd de boter in blokjes en zet dit (buiten de koelkast) even apart.
- De crème wordt au-bain-marie bereidt. Je hebt dus een pan met een bodempje kokend water nodig, en een vuurvaste kom (of kleinere pan) die op de rand van de grotere pan kan rusten, zonder dat de bodem het water raakt. Als je het mengsel gewoon in een pannetje bereidt, is de kans groot dat de eieren te snel garen (en je dus roerei krijgt).
- Meng in de vuurvaste kom de frambozenpuree met de suiker, eieren, citroensap en rozenwater. Hang de kom boven het kokende water en laat het mengsel langzaam warm worden. Roer regelmatig. Controleer ook of de pan met water niet droog kookt. De crème is klaar als hij ongeveer zo dik is als custard of vla. Dit duurt ongeveer een minuut of 20. Als je een kookthermometer hebt, is dat helemaal makkelijk: verhit het mengsel tot ongeveer 82 graden.
- Druk het mengsel met een lepel door een zeef, zodat de frambozenpitjes achterblijven. Die kun je weggooien.
- Klop nu beetje voor beetje de blokjes boter door het frambozenmengsel (met een garde of in de keukenmachine). Als de boter wordt opgenomen, zie je dat de kleur iets lichter wordt en een crèmeachtig, luchtig mengsel ontstaat.
Afwerking
- Vul de (afgekoelde!) deegbakjes met de frambozencrème. Zet ze een uurtje in de koelkast, zodat de crème wat op kan stijven.
- Garneer de frambozentaartjes met verse frambozen, rozenblaadjes of wat je maar lekker vind.
Meer over de keukens van het Midden-Oosten?
- Recepten:
- Bekijk hier mijn recepten uit het Midden-Oosten, zoals brosse tahinkoekjes of Midden-Oosterse pavlova.
- Meer recepten uit het Midden-Oosten vind je in het boek Kaneel & Kardemom van Anne Shooter, het kookboek van The Palomar en natuurlijk NOPI van Yotam Ottolenghi en Ramael Scully.
- Kijk voor mijn recepten uit andere Aziatische keukens hier!
- Ingrediënten:
- Informatie over specerijen en andere ingrediënten vind je in de Midden-Oosterse ingrediëntenlijst.
- Uit eten & op reis:
- Mijn reisverhalen over Israel & de Palestijnse Gebieden lees je hier.