Wat is… enoki?

Wat is… enoki?

Enoki wordt ook wel fluweelpootje of gouden naald genoemd. Het is een heel dun, langgerekt paddenstoeltje van ongeveer 10 centimeter lang en een halve centimeter in diameter. Het paddenstoeltje wordt in het donker gekweekt en blijft daardoor wit van kleur. De wilde variant is bruiner van kleur en meer ‘normaal’ qua proporties (wat korter en dikker).

Je ziet enoki veel in de Chinese, Japanse en Koreaanse keuken.

Hoe smaakt het?

Enoki-paddenstoelen zien er delicaat uit en zo smaken ze ook. Omdat ze mild van smaak zijn, kun je ze combineren met allerlei sauzen. Als je ze rauw eet zijn ze een klein beetje knapperig. Als je ze warm gebruikt, bijvoorbeeld in een stoofschotel, worden ze zacht (een beetje zoals spaghetti).

Wat kun je ermee maken?

Van alles! Hoewel enoki in bundeltjes verkocht worden, haal je ze voor het verwerken eigenlijk altijd los van elkaar. Je doet dat door +/- 2 centimeter van de onderkant af te snijden en de steeltjes voorzichtig met je vingers uit elkaar te trekken. Je kunt ze helemaal los van elkaar halen of ze per pakweg 5 paddenstoeltjes bij elkaar laten. Let goed op dat er geen zand achterblijft.

Je kunt enoki stomen of blancheren en eten met een sausje. Je ziet ze ook vaak in soepen (als een soort vermicelli) of stoofschotels. Ze worden ook rauw (of kort geblancheerd) gegeten in salades. In Zuid-Korea bakken ze er ook pannenkoekjes van. 

Een aantal van mijn lievelingsrecepten met enoki

Kopen en bewaren

Je vindt enoki in het versschap van de toko, bij de paddenstoelen. Meestal koop je ze in bundeltjes in een plastic zakje van ongeveer 80 gram. Ze kosten nog geen euro; ik kocht ze laatst bij Amazing Oriental voor € 0,85. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Let erop dat ze er bij aankoop mooi wit en vers uitzien (en niet bruin of zacht/slijmerig). 

Je kunt ook enoki in blik kopen. Omdat ik een behoorlijke aversie heb tegenover champignons uit blik, heb ik me er nog nooit aan gewaagd. Als het wel een aanrader is, hoor ik het graag!