BBQ-hond op de macabere markt van Tomohon

BBQ-hond op de macabere markt van Tomohon

Ik ben dol op buitenlandse markten: de bedrijvigheid, de kleuren, de lokale specialiteiten die er liggen uitgestald. Markten kunnen me niet exotisch genoeg zijn!

Dacht ik.

Tot ik een paar jaar geleden in Tomohon was. Dit dorp ligt in de groene hooglanden van Minahasa, in het noorden van het Indonesische eiland Sulawesi. De lokale keuken is hier pittig en veelzijdig. Zéér veelzijdig: men zegt dat mensen uit deze streek alles eten op 4 poten, behalve tafels en stoelen…

Gegrilde rat op een stokje

Op de markt liggen prachtige soorten groente en fruit uitgestald. Kip is er ook, levend en als filetjes. So far so good. Maar de vleessectie op deze markt gaat nog wat verder dan dat: ratten, slangen, vleermuizen. Voor speciale gelegenheden schijnen ze ook aap te verkopen. Alles ligt je gebarbecued aan te kijken, klaar om opgegeten te worden. De lucht is zwaar door de geur van bloed en verschroeid haar.

Wow.

Een gegrilde rat op een stokje, dat kan ik nog wel aan. Meer moeite heb ik met de geroosterde hond.

Tomohon Market

Wat een triest beeld: een tafel vol zwartgeblakerde honden, de kaak open gesperd, poten verkrampt. Daaronder een kooi met magere pups. Ze liggen futloos voor zich uit te staren. Nog geen meter verderop slijpt de slachter zijn mes.

Hypocriet? Absoluut.

Nog nooit wilde ik zo graag van de markt af. Hypocriet? Ja, best wel. Hoewel ik niet dagelijks vlees eet, gaat een biefstukje er namelijk prima in. Ook met slakken, krekels of wazige schelpdieren heb ik geen moeite. Bovendien vind ik het meestal juist fascinerend als mensen andere eetgewoonten hebben. Dit vond ik echter wel erg confronterend.

Zou jij overwegen een van de specialiteiten te proeven? Of zou je hier voor geen goud naartoe gaan? Heb je ooit je eigen eetgewoonten aangepast na zo’n ervaring? Ik ben benieuwd!

Tomohon Market

Waar?

Tomohon, een bergdorp aan de voet van de vulkaan Lokon. Per mikrolet is het ongeveer een uurtje vanaf Manado, de hoofdstad van Noord-Sulawesi. Even bijkomen? Neem dan de boot vanaf Manado naar Bunaken, een van de mooiste duik- en snorkelspots ter wereld.

Bunaken islandGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *