Chinese dan dan noedels: pittig, romig & verrukkelijk

Chinese dan dan noedels: pittig, romig & verrukkelijk

Het meest populaire recept op Noodles on my mind is absoluut tantanmen ramen. Die pittige Japanse noedelsoep is gebaseerd op een Chinese klassieker: dan dan noedels (担担面). Ook dat receptje verdient dus een plekje op de blog! 

Dan dan noedels zijn lekker pittig door de chili-olie en toch romig, door de sesamsaus. In Sichuan, de streek waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt, wordt het vooral gegeten als street food. Het is echter ook een goed vullende avondmaaltijd, die bovendien snel op tafel staat. 

De chili-olie voor dit recept maak je zelf. Dat kost je tien minuutjes extra, maar is echt de moeite waard. De rode pepervlokken maken hem pikant, de sichuanpeper zorgt voor een tintelende pittigheid. Sommige traditionele recepten gebruiken meer dan 100 milliliter van deze olie per persoon, maar kom op, het moet wel een béétje gezond blijven!

Even langs de toko

Dan nog kort wat over de bijzondere ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept:

  • Shaoxing rijstwijn: Gefermenteerde rijstwijn uit China. Goede kwaliteit kun je gewoon drinken, maar de goedkopere soorten zijn vooral geschikt om mee te koken. Shaoxing rijstwijn geeft (vlees)gerechten een diepe smaak. Het is te koop in flesjes bij de toko.
  • Sui mi ya-cai (碎米芽菜): Ingemaakte bladgroenten (mosterdblad, soms paksoi o.i.d.) uit Sichuan. Het smaakt intens, zout en umami, vergelijkbaar met zoute drop. Niet lekker om los te eten, wel lekker in dan dan noedels! Ya cai is te koop in kleine zakjes bij de toko. Bij Amazing Oriental kocht ik een zakje voor maar 39 cent! 
  • Sichuanpeper: Dit is eigenlijk geen peper, maar een gedroogd omhulsel van een besje. Aromatisch, met een vage citrussmaak. Sichuanpeper geeft een heel eigen soort pittigheid. Niet zozeer scherp, eerder een verdovend gevoel op je tong. Deze smaaksensatie wordt door de Chinezen má là genoemd. In dit recept gebruik ik hele groene sichuan-peperbolletjes om de chili-olie te maken. Bij het recept voor ma po tofu schreef ik dat je de sichuanpeper ook weg zou kunnen laten, maar in dit recept is dat absoluut niet zo!

Ingrediënten voor dan dan noedels (2 flinke porties)

Voor de chili-olie
  • 60 milliliter olie
  • 2 eetlepels sichuanpeperkorrels
  • 2 stuks steranijs
  • 3 eetlepels gedroogde rode pepervlokken (grof gemalen, gedroogde rode pepers)
Voor de saus
  • 3 á 4 eetlepels van je zelfgemaakte chili-olie
  • 2 eetlepels tahin
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel zwarte rijstazijn
  • halve theelepel suiker
  • 1 teen knoflook (heel fijn gehakt)
  • scheutje heet water
Voor het gehakt
  • 300 gram gehakt
  • 1 centimeter verse gember (geraspt)
  • 3 bosuitjes (in stukjes van 3 centimeter)
  • 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn
  • 2 theelepels donkere sojasaus
  • 1 theelepel gedroogde rode pepervlokken
  • halve theelepel Chinees five spice poeder
  • 3 eetlepels ya cai
Om het af te maken
  • 2 porties tarwenoedels
  • 2 flinke handenvol groene bladgroenten (ik gebruik verse spinazie, maar paksoi kan ook)
  • optioneel: 100 milliliter kippenbouillon (als je graag een wat meer sauzig/soep-achtig gerecht wilt)
  • 2 eetlepels pinda’s
  • 1 bosuitje (in dunne ringetjes)
  • optioneel: gemalen sichuanpeper, om te bestrooien

Bereidingswijze dan dan noedels

Maak eerst de chili-olie en de saus
  1. Doe de olie met de sichuanpeperkorrels en de steranijs in een steelpannetje. Verhit de olie tot +/- 170 graden. Draai dan het vuur uit en laat het 5 á 10 minuten trekken. Giet de olie vervolgens door een zeefje. Vang de olie op en gooi de peperkorrels en steranijs weg.
  2. Meng de rode pepervlokken door de olie. Laat dit ook weer een paar minuten trekken (of langer, als je de tijd hebt).
  3. Maak tot slot de saus. Dat is heel simpel: meng alle ingrediënten goed door elkaar en klaar ben je.
Maak het gehakt-mengsel
  1. Rul het gehakt. Bak de geraspte gember en stukjes bosui even mee.
  2. Voeg vervolgens de Shaoxing rijstwijn, sojasaus, gedroogde rode pepervlokken en five spice poeder toe. Bak het gehakt nog een paar minuten, tot het gehakt lekker bruin en krokant is.
  3. Verwarm de ya cai eventjes mee.
Zet het gerecht in elkaar
  1. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af.
  2. Blancheer de bladgroenten kort in kokend water. Voor spinazie is 15 seconden wel genoeg.
  3. Roer de noedels door de saus en leg ze op een bord. Bovenop de noedels leg je de bladgroenten.
  4. Optionele tussenstap: als je de noedels iets meer ‘soepachtig’ wilt maken, kun je in ieder bord 50 milliliter kippenbouillon gieten.
  5. Verdeel vervolgen het mengsel van gehakt en ya cai over de borden. Strooi er tot slot wat pinda’s en ringetjes bosui overheen. Klaar! Voor je het gaat eten, mix je alles door elkaar.

dandan noedels

Meer over Chinees eten