Dahi vada: gefrituurde linzendonuts met yoghurt

Dahi vada: gefrituurde linzendonuts met yoghurt

Dahi vada is een populaire Indiase snack. Het zijn gefrituurde linzenballetjes (vadas) in een romige saus van yoghurt (dahi). Meestal worden ze geserveerd met specerijen, kruiden en zoet-pittige chutneys.

Dahi vada zijn meestal niet knapperig, maar zacht. Dat komt doordat ze na het frituren worden geweekt in water, voor ze in de yoghurt in gaan. Ik sla het weken liever over. De balletjes blijven dan lekker knapperig aan de buitenkant, zeker als je ze niet helemaal in de yoghurtsaus onderdompelt. Niet zo traditioneel, wel heel erg lekker!

Mijn chutneys maak ik het liefst zelf. Als je weinig tijd hebt kun je uiteraard ook chutneys in de winkel kopen. Bestrooien met wat verse kruiden, specerijen, rozijnen of geraspte wortel kan ook.

Voor wie deze linzendonuts liever voorgeschoteld krijgt dan zelf maakt, heb ik een tip: je eet heerlijke dahi vada bij Krishna Vilas in Den Haag!

Ingrediënten (3 á 4 personen)

Voor de linzenballetjes

  • 250 gram urad dal (gedroogde linzen)
  • halve theelepel bakpoeder
  • halve theelepel zout
  • zwarte peper (naar smaak)
  • 1 groene peper (fijngehakt)
  • 2 centimeter verse gember (geraspt)
  • olie (om in te frituren)

Voor de yoghurtsaus

  • 300 milliliter yoghurt (vol of halfvol)
  • halve theelepel zout
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn

Koriander-munt chutney

  • flinke hand verse koriander
  • klein handje verse munt
  • 1 groene peper
  • 2 centimeter verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • halve theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout (naar smaak)

Tamarindechutney

  • 2 eetlepels tamarindepasta
  • 1,5 centimeter verse gember (geraspt)
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1,5 theelepel garam massala
  • 1 theelepel chilipoeder
  • scheutje citroensap

Toppings

  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn

Bereidingswijze dahi vada

  1. Was en week de linzen minimaal 4 uur, het liefst zelfs een hele nacht. Daardoor zwellen ze op en worden ze zachter. Alternatief: als je niet zoveel tijd hebt, kun je de linzen ook een uurtje weken in kokend heet water.
  2. Maak alvast de chutneys:
    • munt-koriander chutney: alles tot een grove pasta malen met vijzel, blender of staafmixer.
    • tamarindechutney: alles door elkaar roeren et voila.
  3. Maal de in een blender met een héél klein beetje water tot een fijne pasta. Het mengsel moet echt heel dik zijn. Klop het beslag stevig met een garde, zodat het licht en luchtig wordt. Laat die armspieren maar werken! Voeg bakpoeder en zout toe en klop het nogmaals goed door. Spatel er vervolgens de fijngehakte groene peper en geraspte gember door.
  4. Test of het beslag klaar is: laat een theelepel beslag in een glas water vallen. Als het beslag naar boven drijft, is het klaar. Zo niet: klop nog wat extra.
  5. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan.
  6. Maak met natte handen balletjes ter grootte van een golfbal en laat ze voorzichtig in de hete olie vallen. Bak ze tot ze goudbruin zijn.
  7. Optioneel (ik laat deze stap het liefst weg, zodat je knapperige balletjes hebt in plaats van zachte balletjes). Zet een grote kom met koud water klaar. Leg de linzenballetjes als ze goudbruin zijn in het water. Week ze ongeveer 20 minuten. Haal de balletjes er vervolgens voorzichtig uit en knijp met je handen het overtollige water eruit.
  8. Breng ondertussen de yoghurt op smaak met het zout, chilipoeder en gemalen komijn.
  9. Leg de balletjes op een schaal en schep de yoghurt erover. Bestrooi de dahi vada met de chutneys en strooi er tot slot wat gemalen komijnzaad en chilipoeder over.

Meer weten over Indiaas eten?