Noord-Chinese kip met paddenstoelen en aardappel

Noord-Chinese kip met paddenstoelen en aardappel

Ik ben dol op luxe dineren, maar mij maak je net zo blij met een doodeenvoudig eethuisje. Van die zaakjes waar het papieren tafelkleed – met wegwerp-servetten en al – voor je neus wordt opgefrommeld zodra je je laatste hap doorslikt. Daar eet je vaak de lekkerste authentieke gerechten zonder poespas. Het Noord-Oost Chinees Eethuis in Den Haag (Gedempte Burgwal 36) is zo’n plek. Hun gestoofde Chinese kip met paddenstoelen en aardappeltjes is onovertroffen. Zo lekker dat ik dat thuis ook wilde maken!

De kip is mild van smaak, de saus is rijk en lekker aards. Het is een beetje een boers gerecht: grove stukken in de pan en sudderen maar!

Ingrediënten (2 á 3 personen)

  • 8 gedroogde shiitakes
  • klein handje gedroogde judasoren (of boomoren)
  • 1 theelepel olie
  • 300 gram kipdij (in blokjes van 3×3)
  • 2 centimeter gember (geraspt)
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • snuf suiker
  • 1 steranijs
  • 200 gram vastkokende aardappel (in grove stukken)
  • 2 bosuitjes (in stukjes van 1 centimeter)
  • 2 eetlepels maizena
  • zwarte peper
  • om te bestrooien: klein handje koriander

Optioneel: gestoomde/gekookte witte rijst voor erbij

Bereidingswijze Chinese kip

  1. Week de shiitakes een half uur in 500 milliliter kokend water. Week ook de boomoortjes in kokend water (jn een aparte kom).
  2. Het water dat je gebruikt hebt voor de boomoortjes, kun je weggooien. Het weekvocht van de shiitakes moet je opvangen! Dit wordt de basis van je saus. Giet het weekvocht door een zeefje, zodat het ‘gruis’ niet in de saus komt. Snijd de shiitakes vervolgens in tweeën of vieren. Snijd ook de boomoren in grove stukken.
  3. Verhit een klein beetje olie of boter in een pan en bak de kipdij rondom aan. De kip hoeft niet helemaal gaar te worden, omdat je hem laat gaar stoven in de bouillon.
  4. Voeg de geraspte gember en knoflook toe en bak even mee.
  5. Doe het weekvocht van de shiitakes bij de kip. Voeg ook het blokje kippenbouillon, de Shaoxing rijstwijn, de donkere en lichte sojasaus, een klein beetje suiker en 1 steranijs toe.
  6. Doe er de aardappelen erbij en breng het geheel aan de kook. Voeg vervolgens ook de stukjes bosui en geweekte shiitakes en boomoren toe. Laat alles op laag vuur in ongeveer een half uur gaar stoven.
  7. Meng 2 eetlepels maizena met 1 eetlepel koud water. Voeg dit toe aan de kip en laat nog een paar minuutjes zachtjes koken, totdat de saus wat indikt.
  8. Breng op smaak met flink wat zwarte peper.
  9. Serveer met wat koriander erover en witte rijst ernaast.

Meer over Chinees eten