Ceviche met passievrucht: verrassend, fris en pittig

Ceviche met passievrucht: verrassend, fris en pittig

Inderdaad, ceviche is geen Aziatisch gerecht. Maar voor de allerlekkerste niet-Aziatische recepten maak ik graag een uitzondering! Zoals deze ceviche met passievrucht. Ik proefde een soortgelijk gerecht bij Queru, één van mijn favo tentjes in Den Haag, en dook de keuken in om dit ook thuis op tafel te kunnen zetten.

Je kunt deze ceviche met verschillende soorten witvis maken. Kies bijvoorbeeld een stevige soort (zoals kabeljauw of zeeduivel) of een iets zachtere (zoals zeebaars of dorade). Hoe steviger de vis, hoe langer hij nodig heeft om te ‘garen’ in de citrusmarinade.

Zorg dat je in ieder geval kraakverse vis gebruikt. Door de zuren uit het citrussap gaan de eiwitten in de vis weliswaar stollen, maar schadelijke bacteriën en parasieten worden er niet door gedood.

Deze ceviche met passievrucht is een ideaal gerecht voor een feestelijk etentje. Nét wat anders dan anders en bovendien lekker snel klaar. Het gerecht krijgt een flinke kick door de passievrucht en rode peper, terwijl de avocado en zoete aardappel het geheel iets romigs geven. I love it!

Ingrediënten (voor 2)

Passievruchtenmarinade

  • 3 passievruchten
  • 2 limoenen (sap)
  • 1 eetlepel sushi-azijn
  • 1 á 2 rode pepertjes (in dunne ringetjes)
  • zout

Voor de ceviche

  • 1 zoete aardappel
  • 200 gram dorade (of andere verse witvis, zoals zeebaars)
  • halve rode ui
  • halve avocado
  • 4 radijsjes
  • 5 á 6 cherrytomaatjes
  • snuf zout (naar smaak)
  • paar takjes koriander

Voor erbij: knapperige tortilla’s

Bereidingswijze ceviche met passievrucht

  1. Pof eerst de zoete aardappel. Dat is heel simpel: prik hem op verschillende plekken in met een vork, besprenkel hem met olijfolie en pof hem in 45 minuten gaar in de oven (200 graden).
  2. Maak de marinade. Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees eruit. Knijp het sap uit de limoenen. Meng dit door elkaar met de sushiazijn, de rode pepertjes en een snuf zout.
  3. Haal de aardappel uit de oven zodra deze gaar is, snijd hem doormidden en laat hem wat afkoelen.
  4. Nu kun je de vis in de marinade leggen. Zet de vis afgedekt in de koelkast. Afhankelijk van hoe ‘gaar’ je de vis straks wilt, laat je hem ongeveer 10 minuten garen in de zure marinade.
  5. Ondertussen snijd je de halve rode ui in flinterdunne ringen, de avocado in blokjes, de radijsjes in plakjes en de cherrytomaatjes in kwarten.
  6. Als de vis de gewenste garing heeft bereikt, meng je de gesneden groenten erdoor. Snijd de zoete aardappel in blokjes en meng ook die erdoor.
  7. Bestrooi eventueel met wat zout en grof gehakte koriander. Dien de ceviche met passievrucht direct op, zodat de vis niet te ver door gaart.