Butter chicken: zo maak je ‘m zelf!

Butter chicken: zo maak je ‘m zelf!

Als ik Indiaas ga eten, ga ik meestal voor een pittige lamscurry of een grote schaal met vegetarische lekkernijen. Heerlijk met grote stukken knoflookbrood en zoete peshwari naan! Maar soms zwicht ik voor de romige murgh makhani, beter bekend als butter chicken. Yum. Hieronder vertel ik je hoe ik hem zelf maak.

De butter chicken wordt in twee stappen gemarineerd. Eerlijk gezegd ben ik zo iemand die tegen etenstijd bedenkt wat erop tafel moet komen en dan pas naar de supermarkt gaat. Maar als jij wel vooruit kunt plannen (OMG GOOD FOR YOU!), heb ik goed nieuws voor je: als je de kip de avond van tevoren marineert, wordt deze butter chicken nog lekkerder.

Ingrediënten voor 3 á 4 personen

Eerste marinade
  • 400 gram kipdijfilet
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • flinke snuf zout
  • halve theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel citroensap
Tweede marinade
  • 3 flinke eetlepels Griekse yoghurt
  • specerijen:
    • 1,5 theelepel garam massala
    • 1 theelepel kurkuma
    • 1 theelepel komijnpoeder
    • ¼ theelepel fenegriekzaad (gemalen)
Voor de saus
  • 2 eetlepels ghee (of boter)
  • 1 ui (in dunne plakjes)
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 3 centimeter gember (geraspt)
  • specerijen:
    • 2 theelepels garam massala
    • 1,5 theelepel gemalen koriander
    • halve theelepel kardemom
    • flinke snuf gemalen kruidnagel
    • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 eetlepels amandelschaafsel 
  • 200 gram tomatenblokjes (half blikje)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 30 gram boter
  • 70 milliliter slagroom
Voor erbij
  • koriander om te bestrooien
  • geroosterd amandelschaafsel om te bestrooien
  • witte rijst voor erbij
  • naan voor erbij

Bereidingswijze butter chicken

  1. Snijd de kipdijfilet in blokjes. Meng dit met de overige ingrediënten voor de eerste marinade. Laat dit 20 minuten marineren in de koelkast.
  2. Meng daarna alle ingrediënten voor de tweede marinade door elkaar. Roer dit vervolgens door de kip. Laat dit nog een tijdje rusten in de koelkast. Minstens een half uurtje, liever een uurtje of vier. Een hele dag of nacht is nog veel beter, dus voel je vrij om de kip de avond van tevoren al in de marinade te leggen.
  3. Heeft de kip lang genoeg in de marinade gelegen en/of heb je zin om te gaan eten? Verhit dan 1 eetlepel ghee in een pan en bak de kipstukjes op middelhoog vuur gaar.
  4. Verhit ondertussen de andere eetlepel ghee (of boter) in een andere grote braadpan. Fruit hierin de ui, knoflook en gember aan. Voeg vervolgens de specerijen en het amandelschaafsel toe en bak dit een minuutje mee. Voeg dan de tomatenblokjes en het citroensap toe en laat dit 5 minuten bubbelen.
  5. Optionele tussenstap: wil je een zachte, romige saus zoals je die meestal in Indiase restaurants krijgt? Pureer de saus dan met een staafmixer. Als je van chunky houdt, kun je deze stap ook overslaan.
  6. Roer de kip door de saus. Voeg de boter en slagroom toe en roer goed, tot de boter gesmolten is. Proef en breng zo nodig extra op smaak. Bestrooi de butter chicken met koriander en geroosterd amandelschaafsel.

Meer weten over Indiaas eten?