Bun rieu cua, Vietnamese soep met krab en tomaat

Bun rieu cua, Vietnamese soep met krab en tomaat

Bun rieu cua is een Vietnamese noedelsoep met krabvlees en tomaat. De bouillon is heerlijk: lichtzoet door de krab, een tikkie zuur door te tomaten. In de soep gaan ook luchtige, gefrituurde tofublokjes, die zich volzuigen met de smaakvolle bouillon. Verse groene kruiden en knapperige waterspinazie maken het af. Lekker!

De soep krijgt een rode kleur door annattozaad (ook gebruikt om bun bo Hue te kleuren). Als je hele zaadjes gebruikt, dan moet je ze verhitten in olie, de zaadjes weggooien en de olie gebruiken in je gerecht. Als je (zoals ik) poeder gebruikt, hoef je de annatto niet te verwijderen. Kun je geen annattozaad vinden? Dan kun je de soep ook wat bijkleuren met een eetlepel tomatenpuree. Voeg dit dan toe bij stap 2, na het fruiten van de sjalot en knoflook. Voor de smaak is het niet essentieel, dus helemaal weglaten kan ook.

Blokjes gestold varkensbloed zijn ook een populaire toevoeging aan bun rieu, maar die laat ik – for obvious reasons – achterwege.

 

Waar vind je wat in de toko?

Goed, zoals je ziet: een tochtje naar de toko is eigenlijk wel nodig als je dit gerecht wilt maken. Maar waar liggen alle producten?

  • Krabpasta: Dit is gemalen krabvlees met sojaolie, waaraan allerlei smaakmakers zijn toegevoegd. Je vindt dit (meestal) bij de potjes en blikjes ingemaakte groenten, chilipasta’s, vis in blik e.d.. Ik gebruikte die van het merk Pantai Norasingh, in een glazen potje met geel/rood etiket.
  • Tofu puffs (gefrituurde blokjes tofu): Die liggen in de koeling (in een plastic zakje). Een vervanger is er niet echt, behalve als je zelf tofu frituurt.
  • Bun rieu seasoning: Ligt meestal bij de bouillons en soepbasissen. Ik gebruikte het merk Bao Long (4 blokjes in een kartonnen verpakking). Als je dit niet kunt vinden, kun je een extra blokje kippenbouillon gebruiken.
  • Kleine gedroogde (gezouten) garnaaltjes: In de vriezer.
  • Waterspinazie: Dit ligt ook in de koeling. Het wordt ook wel ong choi, kangkung, morning glory of rau muong genoemd. Je kunt het eventueel vervangen door Chinese spinazie of gewone spinazie.
  • Annattozaad: In de toko vind je het meestal in de Mexicaanse/Caribische sectie, bijvoorbeeld van het merk Badia of Mama Sita’s. Het zit in een klein plastic kruidenbusje. Het wordt ook wel anchiote genoemd. In dit recept zou je het kunnen vervangen door 1 eetlepel tomatenpuree, of het helemaal weg kunnen laten.

Ingrediënten bun rieu cua (voor 2 flinke porties)

Voor de soep
  • +/- 1 liter water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 blokje bun rieu seasoning (als je dit niet kunt vinden, gebruik dan 2 blokjes kippenbouillon)
Voor het krab-eimengsel
  • 2 eetlepels kleine gedroogde (gezouten) garnaaltjes
  • 1 eetlepel olie
  • 1 teen knoflook
  • halve sjalot (gesnipperd)
  • blikje krab (170 gram)
  • 1 ei (geklutst)
  • 1 theelepel vissaus
  • zwarte peper (naar smaak)
  • 2 eetlepels gekruide krabpasta op olie
Voor het tomaten-tofumengsel
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel annattozaad
  • halve sjalot (gesnipperd)
  • 1 teen knoflook (fijn gehakt)
  • 2 tomaten (in grove blokjes of partjes)
  • halve eetlepel trassi
  • 1 theelepel (palm)suiker
  • 70 gram gefrituurde tofublokjes (te koop in het koelschap van de toko)
Om de bun rieu af te maken
  • 2 porties rijstnoedels
  • 70 gram waterspinazie (te vervangen door Chinese spinazie of gewone spinazie)
  • 2 bosuitjes
  • verse kruiden, zoals koriander en munt
  • optioneel: 50 gram taugé (het hoort er wel min of meer in, maar ik vind dit persoonlijk niet zo lekker in bun rieu)
  • sap van 1 limoen

Bereidingswijze

  1. Maak eerst het krab-eimengsel.
    • Week de garnaaltjes een kwartiertje in heet water. Giet ze daarna af en hak ze fijn. Zet dit even opzij.
    • Fruit de sjalot en knoflook in de olie. Voeg de gedroogde garnaaltjes toe en bak die een minuutje mee. Draai het vuur uit.
    • Giet het overtollige vocht uit het krabblikje. Meng het krabvlees in een kom met de sjalot/knoflook/garnaaltjes. Voeg ook het ei, de vissaus en zwarte peper toe. Roer er vervolgens 2 eetlepels gekruide krabpasta door. Zet even opzij.
  2. Breng 1 liter water aan de kook met het blokje kippenbouillon en het blokje bun rieu seasoning.
  3. Maak vervolgens het tomaten-tofumengsel.
    • Verhit een eetlepel olie in een pan. Doe hier het annattozaad bij. Als je hele zaadjes gebruikt (in plaats van gemalen zaadjes), haal de zaadjes er dan uit voor je verder gaat (bijvoorbeeld door de olie door een zeefje te gieten en die op te vangen; de zaadjes kun je weggooien).
    • Fruit de sjalot en knoflook in de rode olie.
    • Voeg na een paar minuten de tomaten, trassi en suiker toe.
    • Snijd de tofu puffs doormidden en bak ze nog 2 minuutjes mee.
    • Voeg het mengsel toe aan de bouillon.
  4. Verhit de bouillon tot hij stevig kookt. Roer het krab-eimengsel erdoor. Je zult zien dat het ei gaart en boven komt drijven. Draai het vuur wat lager en laat alles nog een minuut of 5 zachtjes koken.
  5. Bereid ondertussen de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  6. Ga ondertussen ook aan de slag met het groenvoer. Was de waterspinazie en snijd de blaadjes en stelen in stukjes van 3 centimeter. Roerbak ze kort in wat olie. Snijd de bosuitjes in ringetjes en hak de verse kruiden grof.
  7. Doe in iedere soepkom een portie noedels (en eventueel een klein handje taugé). Meng het sap van een halve limoen met de soep. Schenk de soep over de noedels. Garneer met verse kruiden, bosui en waterspinazie.

Meer weten over Vietnamees eten?

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *