Bibim guksu (koude, pittige Koreaanse noedels met kimchi)

Bibim guksu (koude, pittige Koreaanse noedels met kimchi)

Bibim guksu (비빔국수) is een Koreaans gerecht van koude tarwenoedels, gehuld in een pittige saus. Het gerecht is makkelijk en snel klaar.

Traditioneel wordt dit gerecht gemaakt met somyeon-noedels (소면). Dit zijn heel dunne tarwenoedels. In het Japans worden deze noedels sōmen (素麺) genoemd. Waarschijnlijk kun je ze onder die naam in de toko makkelijker vinden. Deze dunne noedels worden ook in Japan vaak koud (zelfs met ijs) gegeten, bijvoorbeeld met een dipsaus op basis van dashi en sojasaus. 

Eerder deelde ik al het recept voor bibim naengmyeon. Dit is ook een gerecht van koude Koreaanse noedels, met peer en een pittige saus. Ook een aanrader op warme dagen!

Ingrediënten (2 personen)

Voor de saus

  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1,5 eetlepel gochujang (Koreaanse rode peperpasta), of iets meer/minder naar smaak
  • 1,5 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel Koreaanse maïssiroop (te vervangen door suiker of honing)
  • 100 gram kimchi (+inmaakvocht)
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)

Overige ingrediënten

  • 1 á 2 eieren (voor een half of heel ei per persoon)
  • halve komkommer
  • optioneel: andere dun gesneden groenten, zoals wortel of radijsjes, of zelfs wat knapperige groene sla
  • 2 porties somyeon (dunne Koreaanse tarwenoedels)
  • 1 eetlepel sesamzaad om te bestrooien
  • optioneel: als topping is ook wat dun gesneden perrilablad lekker, of wat snippers gedroogd zeewier

Bereidingswijze bibim guksu

  1. Roer in een grote kom alle ingrediënten voor de saus door elkaar. 
  2. Kook de eitjes (halfzacht of hard, zoals jij het lekker vindt). Pel ze en snijd ze doormidden. Doe er een snuf zout op en zet ze eventjes opzij.
  3. Snijd de komkommer in dunne reepjes (en ook andere groenten, als je die gebruikt).
  4. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Binnen 2 á 3 minuten zijn ze klaar. Spoel ze goed af met koud water.
  5. Meng vervolgens de afgekoelde noedels door het kimchimengsel.
  6. Leg de komkommer en het eitje er bovenop. Bestrooi het gerecht daarna eventueel met nog wat extra sesamzaadjes en een drupje sesamolie.

Meer weten over Koreaans eten?