Bun rieu cua is een Vietnamese soep op basis van tomaat en krab. Fishy & funky! Je eet het met rijstnoedels, tofu puffs en lekker veel verse kruiden.
Banh mi: het ultieme Vietnamese broodje

Banh mi is een Vietnamees stokbroodje met hartige vulling. Er kan eigenlijk van alles op zitten, maar meestal is het een combinatie van verschillende vleessoorten. Een soort Subway, maar dan véél lekkerder!
Banh mi in Vietnam
Het bekende Vietnamese broodje is een overblijfsel uit de Franse koloniale tijd. Check de wiki voor de geschiedenis. Ingrediënten uit beide landen vormen samen een puike combo: Franse baguette, paté en mayo en Vietnamese verse kruiden, rode peper en vissaus.
Als je bij een stalletje zegt ‘doe maar alles erop’ (en dat doe je natuurlijk!) krijg je soms wel vijf verschillende soorten vleeswaren op je broodje: paté, fricandeau, ham, verschillende soorten worst… Bij zoveel vlees-geweld zijn wat zoetzure groenten en verse kruiden heel erg welkom.
De allerbeste banh mi ooit at ik in Ho Chi Minh City. Mijn blog over die stad is al jaren oud, maar als ik TripAdvisor mag geloven, bestaat Huynh Hoa nog steeds, dus – als het weer kan enzo – gaat erheen! Zo heerlijk knapperig, vettig, luchtig, krokant, zoet, zuur, zout, pittig. OMG.
Dichter bij huis
Helaas ligt Vietnam niet naast de deur, maar gelukkig zijn er ook in Nederland lekkere broodjes te krijgen. Bijvoorbeeld bij één van deze drie Vietnamese restaurants in Den Haag.
Zelf maken is ook een fluitje van een cent, bijvoorbeeld met onderstaand recept. Mijn variant is qua vleesbeleg ietsje minder overdadig, maar zeker niet minder smaakvol. Je kunt kiezen voor varkensvlees of kip; het is allebei makkelijk en lekker!
Ingrediënten (voor 2 broodjes)
Voor het vlees:
- 2 hamlapjes (in repen van 2 á 3 centimeter, zodat het op een broodje past) of 200 gram kipdij
- 2 centimeter verse gember (geraspt)
- ½ stengel citroengras (fijn geraspt)
- 1 teen knoflook (fijngehakt)
- 1 eetlepel bruine suiker
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels vissaus
- ½ theelepel sesamolie
- olie (om te bakken)
Voor het zoetzuur:
- 2-4 wortels (geschrapt en julienne gesneden of grof geraspt)
- klein handje radijsjes (in dunne plakjes) of een stukje rettich
- 80 ml rijstazijn
- 30 ml water
- 1 eetlepel suiker
- sap van een halve limoen
- halve theelepel zout
Broodjes en overig beleg:
- 2 kleine, luchtige stokbroodjes
- kwart komkommer plakjes
- 1 rode peper in ringetjes
- handje koriander
- 2 á 3 flinke eetlepels mayo
- snuf zwarte peper
- srirachasaus en/of hoisin saus naar smaak
Bereidingswijze banh mi
- Begin met het marineren van het vlees. Easy peasy: alle ingrediënten die hierboven staan onder het kopje ‘voor het vlees’ (behalve de olie) door elkaar mengen en minimaal een uurtje laten staan. Als je haast hebt: korter kan ook, maar dan trekt de marinade niet zo lekker in.
- Maak daarna het zoetzuur. Breng de rijstazijn met het water aan de kook en laat de suiker daarin oplossen. Draai nu het vuur uit. Voeg limoensap en een flinke snuf zout toe. Meng nu de wortel en radijsjes erdoor. Zet dit even opzij, zodat de smaken kunnen intrekken.
- Bak het vlees bruin in een (grill)pan. Een beetje sticky en knapperig mag best!
- Snijd ondertussen de komkommer in dunne plakjes, het pepertje in dunne ringetjes en hak de koriander grof.
- Snijd het broodje doormidden en besmeer beide helften met mayonaise. Beleg het broodje vervolgens met de komkommer, daarbovenop wat vlees, flink wat zoetzuur, saus (sriracha of hoi sin) en een flinke dot koriander (als je daarvan houdt uiteraard).
Meer weten over Vietnamees eten?
- Recepten:
- Ga aan de slag met één van mijn andere Vietnamese recepten, zoals bun rieu cua.
- Of snuffel tussen mijn recepten uit andere Aziatische keukens.
- Ingrediënten:
- Bekijk de lijst met Vietnamese ingrediënten.
- Lees alles over vissaus.
- Uit eten & op reis:
- Benieuwd naar het eten in Vietnam? Lees dan mijn verhalen over de jacht op de lekkerste street food in Ho Chi Minh City en de keizerlijke keuken van Hue.
- Dichter bij huis: lees mijn blog over 3x Vietnamees in Den Haag.